Chladný lesk pompéznosti

05. února 2008, 12:52 - Milan Ballík
05. února 2008, 12:52

Kuchyně předčila vzhled luxusní restaurace

Všechny hotely řetězce Boscolo se pyšní málokdy vídaným přepychem. Interiéry vytvořené předními designéry vyvolávají obdiv a u někoho možná i ostych. Ovšem jak je tomu s restauracemi v těchto hotelech, jakými mistry jsou jejich šéfkuchaři, o tom se příliš nemluví. To vše platí také o pražském hotelu Carlo IV a jeho restauraci zvláštního jména: Box Block. Webové stránky hovoří pouze o interiéru, vychvalují jeho provedení a vyzdvihují autora. Menu na nich však nenaleznete. Právě ona pověst superluxusu, vzývaná úroveň úpravy restaurace a utajená nabídka její kuchyně mne přivedly před vstupní portál hotelu. Procházím rozměrnou halou, která vskutku bere dech. Spousta mramoru, oslnivého blyštění a atraktivních obrazů právě pořádané výstavy, vše v záři lustrů až se v člověku rozmáhá pocit jakési pokory. Než vstoupím do vlastní restaurace, procházím okolo originálního baru. Dlouhý pult a jakýsi kokon z inoxu, vložený do prostoru, dávají tušit, že architekt opravdu popustil uzdu fantazii. Restaurace je stejně ohromující jako vstupní hala: vysoký sál, členěný replikou antického sloupoví, velký prostor, lesk. U vchodu jsem uvítán, uveden ke stolu a začíná velice neobvyklé a svým způsobem jedinečné představení. S výběrem jsem díky pomoci sympatického číšníka hotov ve chvilce a mám čas důkladně si prohlédnout celý lokál. V rozměrném prostoru je vložen jakoby jeden další. Velká „bedna“ z tmavého dřeva pomáhá rozbít pompu sálu, který se tváří velmi monumentálně. Na stolech se blyští stříbřité založení, vše je osvětleno lampami moderních tvarů a stropními okny kdesi vysoko nad hlavou. Množství tmavého dřeva, šedočerné polstrování židlí, vybavení několika boxů, pyšný lesk mramoru, vše dýchá přepychem. Ale také jaksi studí. Ani efektní šatečky z lehké látky, v ostrém světle průsvitné a lehce chvějivé, do kterých jsou oděny sloupy, ani řady stolů, elegantně a bohatě prostřených, nedokážou jistou nadutost vzhledu prohřát. Vše vypadá jakoby vytvořené pro samého císaře a krále a dává člověku najevo, že tu je tak nějak omylem, že zde by měli usedat onačejší hosté. Ani jediný opravdu hřejivý element místnosti, rozměrný bar v jejím čele, nedokáže oteplit toto trochu ledové království. Tedy vzhledem, obsahem asi ano. Zkrátka zmocňuje se mne pocit nepatřičnosti. Z toho mne naštěstí bryskně vyvede personál, oba číšníci jsou dokonalou ukázkou profesionality a vstřícného přístupu v mezích pravidel. Jeden z nich mi právě servíruje předkrm, a to způsobem, který těší a vzbuzuje představy, jako bych byl samotným Karlem IV. nebo majitelem hotelu. A starter, sestávající z uzených mořských ryb - lososa, mečouna, tuňáka - s cibulovou marmeládou, jablkem a křenem, který se ocitá přede mnou, zřejmě chce kompozicí dohnat omračující vzhled restaurantu. Efektní skleněný talíř, v jehož středu jsou do úhledné a napohled vysoké hory narovnány filátka rybího masa tří barev, je v prolisovaných miskách při okraji obložen ještě cibulovou marmeládou, plátky pomeranče a žlutého melounu. Řekl bych, že i špetkou křenové pasty a miniřezem másla. S vervou se vrhám na ryby, abych zjistil dvě věci. Zaprvé že hromada není až tak velká, jak se zprvu zdálo. Pod masem se ukrývá salát z mladých listů různých druhů, báječně svěží a čerstvý. Zadruhé že není maso jako maso a ne každá ryba se s kouřem, byť sebevoňavějším, harmonicky srovná. Losos nebyl překvapením, v Česku je tak přelososováno, až se z něho stává pomalu „povinná“ ryba. Zatímco však mečoun nauzením získal další příjemný rozměr, tuňák se po mém soudu s touto úpravou nějak „nepotkal“. Nepřesvědčivému výrazu však ohromně pomohla cibulka. Její lehká pikantnost s mírně nasládlým doprovodem obalila nijak mimořádnou chuť ryby osvěžujícími, hlavně však oblažujícími tóny. Podobně, i když s daleko menšími ambicemi zasahovalo i ovoce, jeho vliv na konečný projev ale byl daleko mírnější. Křen jsem nepoužil, úprava mu vzala sílu a výraz. V krátké chvíli po předkrmu se objevuje hlavní chod, strunné špagety „Buzzara“ s mořskými raky a obřími krevetami. Opět efektní úprava, opravdu obří krevety pyšně trůní na loži ze zlatavě hnědých špaget. V těch se tu a tam rudě zaleskne kulička minirajčátka, jinde se alabastrovým leskem blýskne špalík račího masa. Jestliže předkrm jsem nevnímal jednoznačně, v případě tohoto pokrmu tomu bylo naopak. Už vůně slibovala sukces - jako by se sálem prohnal mistral a vdechl jídlu ryzí mořský odér. Do maxima vyextrahovaná chuť všech komponent, velice zdařile vybalancovaná, dala pokrmu velmi příjemný projev. Nasládlé maso krevet si dobře rozumělo s pevnými, po obilí vonícími špagetami, rajčata vnesla čistou chuť Itálie a vše korunovaly kousky raka. Ty si přisadily vůní a chutí malého rybářského přístavu, kde se střetávají všechny mořské vůně, i ty někomu méně libé. Ty jsou ale pro milovníka takovýchto jídel nejlepším kořením. Stejně příjemně působil i dezert. Tři sorbety - banánový, citronový a z růžového grepu, všechny pokryté stříškou z bílé čokolády, neuvěřitelně vzorované a barevné - vytvořily nekonečně bohatou spirálu chutí, dobarvovanou čerstvými malinami, ostružinami a jahodami. A těmi velkými borůvkami, kanadské se jim, tuším, říká. Vše se vzájemně propojovalo v desítkách chutí, lehkých a osvěžujících. Na zakončení tabule ta nejlepší tečka. Šestnáct set korun byla cena, která stála na účtu. Není to málo, podnik se blíží cenovému stropu restaurací nejvyšší třídy. Je v ní jistě obsažen i podíl za vznešenost interiéru. Řekl bych ale, že kuchyně a servis tentokrát ten tolika pověstmi opředený vzhled podniku předčily. Naštěstí.

plus – elegance, esprit a profesionalita personálu
minus –lavice v některých boxech, volající po generálce

Box Block Restaurant - Hotel Boscolo Carlo IV Prague
Senovážné náměstí 13, 110 00 Praha 1 tel: 224 593 111, fax: +420.224 593 000
e-mail: reservation@carloIV.boscolo.com, www.boscolohotels.com Otevírací doba: Po-Ne: 12.00-15.00 a 18.00-24.00
Počet míst: restaurace 53
Druh kuchyně: mezinárodní a italská, s podílem české tradiční
Přijímané platební karty: všechny obvyklé Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina. italština, němčina
Země původu nabízených vín: Česko, Francie, Itálie, Maďarsko, Španělsko

Hodnocení restaurace:
jídlo 46 bodů z 50
servis 20 bodů z 20
nápoje 9 bodů z 10
prostředí 8 bodů z 10
kvalita / cena 9 bodů z 10
Celkem 92 bodů ze 100

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku: Kořeněný špek z italského regionu Alto Adige Servírovaný s krutóny z grilované polenty a divokými hřiby 430 Kč
Italská minestrone s tradičním janovským pestem Kořeněná janovská polévka s Vámi vybranými pannenskými oleji 260 Kč Hromádka těstovin s masem kanice a kousky humřího masa Delikátní a křehká hromádka těstovin třpytící se himalájským růžovým pepřem 430 Kč
Ocásky královských garnel s maďarskými husími játry balenými ve slanině servírované s čerstvým zahradním salátem, špenátovými listy a omáčkou z topinambury 990 Kč
Grilovaný steak z bizona s lístky zahradní rucoly Omáčka Barolo a parmezánové plátky 850 Kč
Jehněčí kotletky pečené v aromatické krustě Servírované s teplým chřestovým salátem, celerem a Piemontskými lanýži 650 Kč Křupavá kachna ve staročeském stylu Servírovaná s červeným zelím a bramborovými knedlíky 650 Kč Filátko z mladého selátka pečené z dijonskou hořčicí servírované se špenátovými lístky v janovském stylu 520 Kč
Studené karamelové a čokoládové soufflé Servírované s ořechovým pudingem 350 Kč
Doporučujeme Vám k tomuto dezertu sklenku Chateau Les Aroucats 2002 120 Kč

Výběr z vinného lístku:
Pommery Brut Royal 3500 Kč
Dom Perignon Rosé 1992 18 000 Kč
Riesling vlašský Pod Pálavou 2004 - Reisten 750 Kč Gewurztraminer St. Valentine St.Michael-Eppan DOC 2002 - Alto Adige 1650 Kč
Maculan Torcolato 2000 - Veneto 1650 Kč
Sancerre “Château du Nozay“ Pascal Jolivet 2004 - Loire 2500 Kč
Chablis Grand Cru “Valmur“ Christian Moreau 2002 3500 Kč
Saint-Chinian Vieilles Vignes Château Cazal Viel 2003 - Rosé 1500 Kč
Rulandské modré, late harvest Baloun 2003 750 Kč Saint-Chinian Cuvée des Fées Château Cazal Viel 2003 - Languedoc 950 Kč
Baolar Pierpaolo Pecorari 2002 - Friuli 1350 Kč
Château Monlot Capet Saint-Emilion Grand Cru 2001 2500 Kč
Cannubi Barolo Marchesi di Barolo 2000 - Piemont 2800 Kč
Châteauneuf-du-Pape Saint Benoit 2001 3000 Kč
Château Palmer Margaux 3.Cru Classé 1997 15 000 Kč

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Česko - nová brána japonských investic do EU?
Paradoxy životního pojištění: Češi se bojí úrazů, největším rizikem jsou ale nemoci
8 mýtů o zdravotním pojištění
Kolik stojí dítě v první, druhé a třetí třídě
Ceny nemovitostí rostou a hovoří se i o realitní bublině. Je na čase prodat investiční byt?
Auta
Galerie na středu: 10 fascinujících traktorů, kvůli kterým…
Ken Block opět divočí s Fiestou, tentokrát v terénu
Android 8.0 je tady. Jmenuje se Oreo a řeší jeden hlavní problém
Mazda připravuje čtyřválec se třemi turby, jedno bude elektrické
BMW M5 (G30) oficiálně: Má 600 koní, vypínatelný pohon všech kol a jede 305 km/h
Technologie
Internet si při zatmění Slunce ulevil. Američané vyšli ven a koukali na oblohu
Asus uvádí monitory s technologií ELMB. Low motion blur konečně i pro LCD s FreeSync
Bixby je u nás dřív než Cortana. Samsung v Česku spustil hlasového asistenta
Procesory Coffee Lake pro desktop přijdou na trh v říjnu, signalizuje Intel
Virtuální realita je dostupnější. HTC Vive zlevňuje o 7000 Kč
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít