Menu Zavřít

Chemapol a Lehman Brothers

26. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Kapitola 145

Amerika stále funguje * Greenspan: Rytíř derivátů * Které banky to jsou? * Chladnokrevně

Amerika stále funguje

Japonská Nomura koupila od zkrachovalé investiční banky Lehman Brothers její aktiva v Evropě. Nomura se rovněž dohodla o odkoupení jejích aktiv v Asii. Investiční bankovnictví Lehman Brothers v USA přebírá britská banka Barclays. Lehman Brothers byla čtvrtou největší investiční bankou ve Spojených státech amerických a před dvěma týdny vyhlásila bankrot. Ke dnu ji poslaly rizikové cenné papíry vázané na podřadné hypotéky. Takže konkurz této obrovské banky možná skončí za chvíli. Amerika tedy alespoň v tomto ohledu funguje.
My, Češi, kteří jsme zažili panování soudce Berky, tomu nechceme věřit. Je to vůbec možné?
V Česku konkurz asi stokrát menšího Chemapolu trval zhruba deset let. A stále není definitivně u konce. Je to vůbec možné???

Greenspan: Rytíř derivátů

V době finanční krize všichni žádají přísnější regulace a pomoc od státu. Dnešní katastrofickou situaci způsobily inovované finanční instrumenty z osmdesátých a devadesátých let a jejich nedůsledná regulace.
V roce 2002 šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan navštívil Londýn. Přijali ho jako zbožňovaného zachránce světových finančních trhů. A asi z tohoto důvodu ho pasovali i na rytíře. Jeho obdivovatel Gordon Brown (tehdejší ministr financí, v současnosti britský premiér) ho tenkrát uvítal takřka jako spasitele světa. Greenspan v té době vychvaloval deriváty jako finanční instrumenty, které pomohou rozložit riziko a přinesou americkému finančnímu trhu dlouhodobou stabilitu. Na otázku, jak je to možné, musí-li někdo za obchody s deriváty nést případné riziko, Greenspan s úsměvem odpověděl, že to jsou pojišťovací instituce.
A stalo se, že AIG, největší pojišťovnu na světě, která patřila mezi velké hráče i v oblasti derivátových obchodů, musela vláda USA zestátnit, jinak by se zhroutil světový finanční systém. A Greenspan, kterého před šesti lety celá Velká Británie adorovala, dnes dostává do nosu. Například na stránkách Financial Times. Komentátor Philip Stephens v článku o finanční krizi napsal, že vinen je Greenspan, protože v době hypoteční bubliny nezabránil, aby banky poskytovaly úvěry na nemovitosti i lidem, o nichž bylo předem známé, že nebudou mít na splátky. Jejich dnešní insolventnost totiž znehodnocuje ušetřené peníze ostatních a vrhá poctivé podnikatele do propasti.

BRAND24

Které banky to jsou?

Pokud už hovoříme o toxických derivátech, pak je třeba připomenout, že v českých finančních kruzích se v těchto dnech hovoří o tom, že tyto finanční instrumenty hromadného ničení, jak je nazval Warren Buffett, hromadně nakoupily i dvě tuzemské banky. Prý jedna velká a jedna malá. Které to jsou? To se zatím neříká.

Chladnokrevně

Bývalý poslanec Jan Morava, hlavní aktér skandálu kolem shromažďování kompromitujících materiálů na politiky, zůstává členem ODS. Rada neratovického sdružení neschválila návrh na pozastavení jeho členství v partaji. Ba naopak! Vyslovila mu stoprocentní podporu.
K zápisu do databáze českých rekordů a kuriozit, kterou spravuje pelhřimovská Agentura Dobrý den, to však asi stačit nebude. Jiří Čunek je o několik koňských délek před ním! Jaké splašky mu tečou po hlavě a ani nemrkne! A ještě mentoruje: „Raději ať tato vláda padne, než aby byla postavena na nějakých nemorálních principech!“ Morava se má stále co učit. Velké vzory má před sebou. Kdyby vypadl z politiky, mohl by je ztratit z očí. Neratovičtí mají s nadějným spolustraníkem zřejmě velké plány!
Jenom aby hrůzné Moravovo konání nedostalo jiné dimenze. Když objednával fotografování mladé Zubové, „aby její matka věděla…“, choval se ledově klidně. Chladnokrevně. Z toho jde hrůza!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).