Menu Zavřít

Chci si vzít volno, ale...

3. 11. 2003
Autor: Euro.cz

KE KRÁCENÍ DOVOLENÉ NA ZOTAVENOU DOCHÁZÍ Z DŮVODU NEPŘÍTOMNOSTI ZAMĚSTNANCE V PRÁCI, A TO JAK ABSENCE NEOMLUVENÉ, TAK OMLUVENÉ. PRO OMLUVENOU NEPŘÍTOMNOST V PRÁCI SE KRÁTÍ POUZE DOVOLENÁ ZA KALENDÁŘNÍ ROK NEBO JEJÍ POMĚRNÁ ČÁST.

Důvody, kdy je možné zaměstnanci krátit dovolenou

MŮŽE BÝT ZKRÁCENA I PRO NEOMLUVENOU NEPŘÍTOMNOST. DOVOLENÁ ZA ODPRACOVANÉ DNY, DODATKOVÁ A DALŠÍ DOVOLENÁ SE KRÁTÍ Z DŮVODU NEOMLUVENÉ ABSENCE.

Jestliže zaměstnanec nepracoval pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, krátí se mu dovolená za prvních 100 zameškaných pracovních dnů o jednu dvanáctinu a za každých dalších 22 zameškaných pracovních dnů rovněž o jednu dvanáctinu. Rozhodných je každých 22 dovršených zameškaných pracovních dnů, nikoliv započatých.

CO JE VÝKON PRÁCE?

Pro účely dovolené na zotavenou se jako výkon práce neposuzuje:

* Doba výkonu vojenské základní (náhradní) služby a civilní služby

* Doba zameškaná pro jiné důležité osobní překážky v práci než z důvodu:

1. vyšetření nebo ošetření zaměstnance ve zdravotnickém zařízení,

2. narození dítěte manželce (družce) zaměstnance,

3. doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení nebo zdravotně postiženého dítěte do zařízení sociální péče anebo do internátní speciální školy,

4. úmrtí rodinného příslušníka,

5. vlastní svatby, svatby dětí a rodičů,

6. přestěhování zaměstnance, který má vlastní bytové zařízení,

7. nepředvídaného přerušení provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků,

8. znemožnění cesty do zaměstnání z povětrnostních důvodů nehromadným dopravním prostředkem, kterého používá zaměstnanec těžce postižený na zdraví,

9. vyhledání nového místa před skončením pracovního poměru,

10. pohřbu spoluzaměstnance.

ZA MATEŘSKOU SE NEKRÁTÍ

Doba mateřské dovolené nebo kdy zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu či nemoci z povolání, za které právnická nebo fyzická osoba odpovídá, se posuzuje jako výkon práce. Dovolenou vyčerpanou před nástupem rodičovské dovolené nelze z důvodu čerpání rodičovské dovolené krátit. Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené do doby, po kterou je žena oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen žádosti vyhovět. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.

POSTIH ABSENTÉRSTVÍ

Za každou neomluveně zameškanou směnu může zaměstnavatel zaměstnanci krátit dovolenou na zotavenou o jeden až tři dny. Neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se sčítají. O tom, zda jde o neomluvené zameškání práce, rozhoduje zaměstnavatel v součinnosti s příslušným odborovým orgánem. O vlastním rozsahu krácení rozhoduje zaměstnavatel sám. Dosahuje-li zaměstnanec mimořádných pracovních výsledků, může mu zaměstnavatel se souhlasem příslušného odborového orgánu krácení dovolené pro dřívější neomluvenou nepřítomnost v práci prominout. Při krácení dovolené pro omluvené i neomluvené zameškání práce musí být zaměstnanci, jehož pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok, poskytnuta dovolená alespoň v délce dvou týdnů.

PŘÍSNĚJI ZA TREST

Samostatný režim má krácení dovolené pro zameškání práce v důsledku výkonu trestu odnětí svobody, případně vazby. Zaměstnanci, který zameškal práci pro výkon trestu odnětí svobody, se za každých 22 takto zameškaných pracovních dnů krátí dovolená za kalendářní rok o jednu dvanáctinu. Stejně se krátí dovolená pro vazbu, pokud došlo k pravomocnému odsouzení zaměstnance nebo byl zaměstnanec obžaloby zproštěn, popřípadě bylo proti němu trestní stíhání zastaveno proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný nebo mu byla udělena milost či byl amnestován. Při krácení dovolené z důvodu výkonu trestu odnětí svobody nebo vazby neplatí, že zaměstnanci, jehož pracovní poměr trval po celý kalendářní rok, musí být poskytnuta dovolená v délce dvou týdnů.

BRAND24

PŘEPLATKY ZA DOVOLENOU

Dovolená, na niž vznikl nárok v příslušném kalendářním roce, se krátí pouze z důvodů, které vznikly v tomto roce. Při krácení dovolené ztrácí zaměstnanec nárok na tu část dovolené, o níž mu byla dovolená zkrácena. Zaměstnanec je povinen již vyplacenou náhradu mzdy za vyčerpanou dovolenou, na niž ztratil nárok, zaměstnavateli vrátit. Zaměstnavatel je oprávněn vyplacenou náhradu srazit ze mzdy; nepotřebuje k tomu uzavírat se zaměstnancem dohodu o srážkách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).