Menu Zavřít

Chcete jackpot? Nedáme!

18. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Sazka

Penta s E-Investem hrozí: Pokud se nezmění situace, firmě nepomůžeme

Konec největší loterijní firmy v Česku je po událostech v minulém týdnu zase o něco blíž. I kvůli tomu, že ochota uskupení společností Penta a E-Invest podílet se finančně na záchraně Sazky se aktuálně blíží nule. Týdeníku EURO to potvrdil zdroj blízký vedení obou firem.
Partner společnosti Penta Marek Dospiva a majitel E-Investu Martin Ulčák jsou údajně znechuceni současným vývojem, tedy především aktivitami největších věřitelů Sazky, podnikatelů Radovana Vítka a Karla Komárka. Penta s E-Investem, respektive společnost Gladiolus, kterou založily, měla Sazce poskytnout úvěr ve výši 2,5 miliardy korun. Z této půjčky by loterijní společnost uhradila ty nejpálivější dluhy. Podpisu smlouvy, kterou již schválilo představenstvo Sazky, ale zabránil soud – na žádost bývalého předběžného insolvenčního správce Josefa Cupky.

Kopím dluhy. Zn.: Levně

Podle zdroje týdeníku EURO by Penta a E-Invest nyní vstoupily do hry kolem záchrany Sazky pouze za podmínky, že by jim největší věřitelé firmy, tedy Vítek a Komárek prodali své pohledávky. „Prodej pohledávek ale musí odpovídat aktuálnímu vývoji, tedy za cenu odpovídající jen zlomku původní hodnoty,“ konstatoval zdroj. Upozornil také, že hodnota pohledávek za Sazkou strmě klesá takřka každý den.
Jen těžko lze ale předpokládat, že by tak silní hráči, jako je Penta a E-Invest, neměli v šuplíku schovaný minimálně jeden záložní plán. I proto, že do záchrany Sazky již investovali nejen finanční prostředky, ale také velké množství času. V této souvislosti stojí za zmínku jedna drobnost. Ještě před časem Vítek a Penta v záležitostech kolem Sazky spolupracovali. Postupem času ale začal realitní magnát jednat na vlastní pěst. A znalci místního prostředí teď upozorňují, že vztahy mezi Pentou a Vítkem nejsou aktuálně příliš přátelské.

Zaplaťte dluhopisy

Předlužená Sazka nemá na výplatu výher, čelí tlaku věřitelů a v insolvenčním řízení nemůže nakládat volně se svým majetkem. Navíc je tu ještě další problém. Tentokrát v souvislosti s dluhopisy, s jejichž pomocí financovala výstavbu vysočanské O2 areny. Správce jejich emise totiž loterijní firmě v dopise oznámil: „Požadujeme jejich okamžitou úhradu, ve výši takřka pěti miliard korun.“ Mezi vlastníky dluhopisů mají většinu i dva největší věřitelé Sazky – Vítek a Komárek. K vlastníkům dluhopisů navíc dle informací z médií nově přibyla i skupina PPF (ta je kromě jiného vlastníkem společnosti Euronews vydávající týdeník EURO). Sazka splacení dluhopisů odmítá a hodlá se proti němu bránit soudní cestou. Pokud neuspěje, prodraží se záchrana Sazky o pět miliard korun. A sehnat investora ochotného vložit do firmy tak vysokou částku není reálné. Hlavně v okamžiku, kdy je současná hodnota Sazky odhadovaná na dvě miliardy korun.
V podnikatelských kruzích kolují informace, že za požadavkem na okamžité splacení dluhopisů stojí především realitní magnát Vítek. Ten spolu s Komárkem spřádá následující plány: kapitalizovat v Sazce miliardové pohledávky, firmu ozdravit a rozjet její loterijní a sázkařský byznys tak, aby se co nejdříve dostal minimálně na úroveň, na které byl před rokem, a postupně jej i navyšovat.
Otázka je, zda jsou takové plány reálné. Sazka kvůli neschopnosti splácet vysoké výhry, tedy včetně lednového jackpotu Sportky ve výši 103,4 milionu korun, přichází o klienty. Tržby ze Sportky a sázek mají dle odhadů klesnout v tomto týdnu na desetinu toho, co bylo obvyklé v předchozích letech. „Nejprve přijít o klienty a pak je zase lákat zpět je v loterijním byznysu zhruba stejný hazard jako zachraňovat banku, která prošla konkurzem,“ reagoval zdroj blízký vedení Sazky.

BRAND24

Čtyři důvody konce

Důvody, proč bude velmi složité, a navíc i nákladné dostat byznys Sazky ze současného stavu na úroveň před firemní krizí, jsou zhruba tyto:
1. Firmě vznikne nová konkurence, společnost Fortuna (majoritní balík akcií firmy vlastní Penta) chce rozjet v období po letních prázdninách vlastní číselnou loterii, přímého konkurenta Sportky. Za situace, kdy by Sportka normálně fungovala a výhercům bez problémů chodily na účty vyhrané peníze, by jejich přetahování ke konkurenci bylo notně složité a drahé. Jenže Sazka nemá na vyplácení větších výher prostředky, proč by tedy sázkaři zůstávali tam, kde jim v případě úspěchu stejně nikdo nic nedá?
2. Odchod operátora loterií. Podle informací týdeníku EURO je společnost Gtech Corporation, která se stará o terminály Sazky, připravena v okamžiku další eskalace problémů od firmy odejít. Gtech již do insolvenčního řízení přihlásil svoji pohledávku za Sazkou ve výši 150 milionů korun. Nový majitel Sazky pak bude mít jen velmi omezenou možnost, jak síť znovu zprovoznit. Další firma, která v této souvislosti připadá v úvahu, totiž pracuje pro konkurenční Fortunu. V této souvislosti možná stojí za připomenutí, že přes terminály Sazky se už nedají dobíjet předplacené karty mobilních operátorů.
3. Licence. Ministerstvo financí poslalo minulý týden do Sazky kontrolu, která má prověřit, zda firma neporušuje licenční podmínky. I v tomto případě podle informací týdeníku EURO hrozí reálné nebezpečí, že Sazka přijde o licenci. Její opětovné získání je pak buď velmi málo pravděpodobné, případně velmi zdlouhavá a složitá záležitost.
4. Ztráta důvěry klientů. Získat zpět klienty, kteří od firmy odešli kvůli její neschopnosti vyplácet peníze, by bylo velmi obtížné.
Jak již bylo zmíněno, Sazka nemá problémy jen s věřiteli, ale i se státní správou. Ministerstvo financí totiž v polovině minulého týdne vyslalo do společnosti prověrku z Finančního úřadu pro Prahu 1. Úředníci kromě jiného zkoumají povinné odvody Sazky na správní a místní poplatky, včetně odvodů pro státní dozor, a veřejně prospěšné účely či případnou existenci nevyplacených výher. Výsledky kontroly budou známy v řádech dnů, případně týdnů. Podle nich se ministerstvo financí rozhodne, zda Sazce sebere licenci, či nikoli.
Do dění kolem loterijní firmy se navíc vložil i ministr financí Miroslav Kalousek. Razantně se otřel o největšího akcionáře společnosti, kterým je se zhruba sedmdesáti procenty ČSTV. Kalousek pro MF Dnes prohlásil, že chce šéfy svazu hnát k odpovědnosti. Ne z pozice ministra, ale řadového sportovce a člena ČSTV. „Obávám se, že došlo ke kolizi minimálně se dvěma paragrafy trestního zákoníku. Jedním z nich je porušování povinnosti při správě cizího majetku, druhý je úvěrový podvod,“ řekl Kalousek.
Otázkou také je, jak se na dění kolem Sazky projeví rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který zrušil ustanovení předběžného insolvenčního správce Cupky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).