Menu Zavřít

Chcete dobrý výnos, ale i jistotu?

6. 6. 2005
Autor: Euro.cz

GARANTOVANÉ FONDY Garantované fondy zaručují vrácení investované částky a v případě dobrého vývoje i nadstandardní výnos. Jako produkt s velmi podobnou filozofií lze označit i garantovaný či zaručený vklad. Garantované fondy či garantované vklady lze zařadit mezi takzvané strukturované produkty.

GARANTOVANÉ FONDY Garantované fondy zaručují vrácení investované částky a v případě dobrého vývoje i nadstandardní výnos. Jako produkt s velmi podobnou filozofií lze označit i garantovaný či zaručený vklad.

Garantované fondy či garantované vklady lze zařadit mezi takzvané strukturované produkty. Jde o to, že klient po uplynutí doby vkladu získá zpět částku, kterou investoval, plus dopředu dohodnutý výnos. K tomu získává jako bonus možnost dalšího zisku.

Například investiční společnost České spořitelny nabídla již v řadě čtvrtý a pátý zajištěný fond. Oba umožňují podílet se na výnosu evropského akciového indexu DJ Eurostoxx 50. První, ESPA 4, zajišťuje stoprocentní návratnost investované částky a maximální zhodnocení nejvýše 80 procent za pět let. Druhý, tedy fond ESPA 5, zajišťuje rovněž navrácení původně investované částky po skončení doby trvání fondu spolu se zajištěným minimálním výnosem osm procent za pět let a maximálním výnosem 40 procent. Minimální vstupní investice do fondu činí pět tisíc korun. DJ Eurostoxx 50 je evropský akciový index, který obsahuje 50 nejvýznamnějších evropských společností, jako jsou například Total, Nokia, Siemens a Deutsche Telekom.

Garantované fondy jsou i v nabídce Komerční banky. Ta loni v létě uvedla na trh světový garantovaný fond Max, což je otevřený podílový fond na dobu určitou. Investice do fondu má záruku stoprocentní garance investovaných prostředků ke dni splatnosti.

Od 1. června do 29. července lze koupit podíl v garantovaném fondu Světový Click+, což je produkt Československé obchodní banky. Jde o zajištěný fond, který zhodnotí investici minimálně o osm procent. Maximální výnos může být až 33 procent. Investice činí nejméně pět tisíc korun.

VKLAD I INVESTICE

BRAND24

Garantované vklady vydávají banky většinou jako jednorázovou emisi nebo pravidelně se obnovující nabídku. Například Živnostenská banka aktuálně nabízí garantovaný vklad US TOP 500 II na čtyři roky. Je vhodný pro ty, kteří mají k dispozici volné prostředky ve výši alespoň 500 amerických dolarů nebo chtějí využít současného nízkého kurzu dolaru a převést do této měny část úspor. Garantuje stoprocentní návratnost vložených peněz, roční úrok 0,9 procenta plus minimální úrokový výnos jedno procento za celé období trvání vkladu. Reálný výnos vkladu US TOP 500 II se odvíjí od vývoje indexu S&P 500, který je složen z akciových titulů pěti set největších společností americké ekonomiky.

Garantované vklady nabízí pod názvem indexové vklady i Citibank, a to již tříměsíční. „Naše vklady jsou konstruovány například tak, že úrokový výnos závisí na určitém vývoji kurzu eura k dolaru. Úrok, který klient dostane, může například záviset na tom, zda se kurz udrží v předem dohodnutém rozpětí,“ říká produktová manažerka této banky Martina Lovčíková. Konstrukce u Citibank, která přijímá indexové vklady od sto tisíc korun, může být různá. V jednom případě klient dostane vyšší úrok - aktuálně mezi třemi až čtyřmi procenty ročně. Nebo zákazník dostane poměrnou část úroku podle toho, kolik dnů za dané období setrvá kurz ve stanoveném koridoru. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).