Menu Zavřít

Chceme s ČEZ jednat, vyzvali obyvatelé Prahy-Písnice. Už mají dost zastrašování

29. 4. 2017
Autor: CC BY-SA 2.5: Packa - Wikimedia Commons

Obyvatelé sídliště v Praze-Písnici chtějí jednat s firmou ČEZ a politiky o případném odkupu bytového fondu. Výběrové řízení na koupi bytů od ČEZ vyhrála letos firma Kennial, která patří do skupiny ARCA Capital podnikatele Pavola Krúpy. Od koupě ale ustoupila a jako důvod uvedla žalobu nájemníků na určení vlastnictví a právní vady tendru. Podle ČEZ není podávaná určovací žaloba právní vadou prodávaných bytů a není důvod, aby firma Kennial odstoupila od soutěže.

„Vyzýváme společnost ČEZ, aby s námi vstoupila do jednání a neomezovala se pouze na zasílání zastrašujících dopisů. V posledním ze zastrašujících dopisů ČEZ nájemníky upozorňuje, že ho svou žalobou významně poškozují a že škodu bude vymáhat,“ uvedli ve svém prohlášení obyvatelé, kteří chtějí jednat rovněž s politiky.

Za zastrašující pokládají dopis místopředsedy rady jednatelů ČEZ Petera Tölgyesiho z poloviny dubna, v němž píše, že určovací žaloba může ČEZ způsobit škody, které v případě, že firma u soudu uspěje, může vymáhat po obyvatelích, kteří žalobu podali.


Přečtěte si více o posledním vývoji celé kauzy:

Miliardář Krúpa nekoupí od ČEZ sídliště v pražské Písnici

Sídliště Písnice


Firma Kennial oznámila, že nekoupí více než 700 bytů, v pátek. Původně nabídla za soubor bytových domů asi 1,3 miliardy korun. Žalobu na určení vlastnictví podali nájemníci, podle nichž mohlo v 90. letech nastat pochybení při převodu bytů do majetku firmy ČEZ. Požadavky nájemníků uvedené v žalobě firma Kennial považuje za relevantní.

BRAND24

ČEZ v pátek tvrzení firmy zpochybnil a jeho právní poradci budou teprve stanovisko Kennialu hodnotit. „Vlastnictví bytového portfolia ČEZ je nezpochybnitelné a podaná určovací žaloba není právní vadou prodávaných nemovitostí a nebrání tomu, aby katastrální úřad provedl vklad vlastnického práva ve prospěch vítězného uchazeče. Není tedy ani důvodem pro odstoupení účastníka ze soutěže,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Předmětem prodeje byl také bytový dům v Bělocerkevské ulici v Praze 10.

Více informací o prodeji sídliště Písnice:

Byty ČEZ v Písnici získá miliardář Krúpa za 1,3 miliardy

S půjčkou na sídliště Písnice hrozí trestní stíhání, pohrozil starosta Koubek

Sídliště na prodej. ČEZ se zbavuje stovek bytů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).