Chamtivost kontra okouzlující výhled

14. října 2008, 17:26 - Benjamin Kuras
14. října 2008, 17:26

Splněná i nesplněná očekávání pod Hradem

Impozantní panoramatický záběr Prahy nad malostranskými střechami z terasy renesančního domu z poloviny 16. století, odkud pražské nebe studoval Tycho Brahe a kterému moderní italští architekti dali italský šmrnc. Trochu nešikovně se sem přichází: z nádvoří nenápadně označenou chodbičkou k nenápadně označenému výtahu, který vás přiveze do podlaží, kde rovnou z výtahu zahnete na terasu s restauračními stoly. Při početné návštěvnosti riskujete, že budete na schodech do lidí vrážet a u výtahu stát frontu, my na štěstí volíme klidné sobotní poledne zářijového slunce už s podzimní štiplavostí, ve společnosti sotva tuctu návštěvníků, většinou cizinců. Když nemá restaurace přeplněno a klientela nepřetéká z horní terasy dolů, na té spodní terase nikdo nesedí, a tudíž se tam neobsluhuje. Takže vám chvilku potrvá, než se orientujete, že musíte ještě vyjít po jedněch nenápadných schodech nahoru, kde vstoupíte do terasy zasklené a restauračními stoly zařízené. Máte-li štěstí na slunečné počasí a není-li restaurace přeplněná, můžete mít neštěstí, že ani tam nikoho nenajdete a chvilku potrvá, než se objeví číšnice, aby vás poslala ještě o jedno poschodí nahoru po schodech na terasu opět otevřenou. Tam sedíte a zíráte na Prahu a děkujete Tvůrci Vesmíru, že ji nedovolil zničit žádnými válkami a okupacemi a vrátil ji podnikavým soukromníkům se smyslem pro krásu. Krásou se tu ovíváte, do krásy se tu noříte, krása vás tu hladí, šimrá, mazlí, laská a přivádí k vizuálním orgasmům, které od prvního sousta přecházejí v orgasmy chuťové. Máte-li za sebou těžký, nepříjemný, zlobivý či útrapný den či týden, zde máte místo, kde se vám vrátí víra v „joie de vivre“, pokud si dokážete furiantsky říct „čert vem peníze“. Vesele orgasmické je „Trio z tuňáka“, vynalézavá a eroticky rajcovní kombinace tří zpracování: francouzsky stylovaný tataráček uplácaný do malého cylindru a obohacený o kopeček pěny s pošírovaným křepelčím vajíčkem, jen tak se vedle vesele povalujícím. Chuti jemné, nic tatarácky pálivého, co by přeráželo rybí čistotu. Japonské drobounké plátečky zvané „tataki“, ve tvaru i barvě kachních prsíček (a téměř jako kachní prsíčka chutnající) s jen tenkým okrajem do tmavohněda osmahlým, ale vnitřkem ponechaným na pospas syrové růžovosti čerstvého tuňáka. Plátky jsou sokolsky seřazené na načechraných stroužcích bílé ředkve doplněné zelenou hořčicí wasabi. Japonsko-thajsky uplácaný kebábek napíchnutý na špejli, lehce do polosyrova ugrilovaný a posazený do mističky s omáčkou teriaki a obsypaný citronovou trávou. Tuňák je vděčná ryba, která se ráda podobá červenému masu, a zde se jí to znamenitě daří. Málem člověk zapomene, že před ním nedostal – jak je dnes všude rutinou v restauracích této třídy – žádnou „amuse bouche“ čili chuťovku, podle které se pozná na restauraci štědrost a vstřícnost. Tyto vlastnosti zde tedy od samého začátku postrádáme. Potvrdí se nám to i o něco později, když se zeptáme na přibližný obsah masové omáčky, která se ukáže být „šéfkuchařovým tajemstvím“. Ale každé tuňákové sousto voní a chutná ozonovou čerstvostí a dobře ladí s nenáročným růžovým moravským zweigeltem, při jehož ceně osmi stovek (držíme se vína nejlevnějšího) se člověk může zajíknout starostí, že z něho zas někdo dělá osla. Mnohem víc se ale zajíkne průměrný znalec francouzských vín a milovník v Česku stále vzácného cahors, které zde na lístku najde za dva tisíce korun, přibližně desetinásobek ceny, za jakou ji zná z vinařských prodejen ve Francii. Je to teprve druhá česká restaurace, v níž nacházím na repertoáru toto svoje oblíbené víno. První byla Maze, a tam stálo něco málo přes tisícovku. Jednou by mě zajímalo, kolik těch cahorsů dokážete za dva tisíce odbavit. Jenže pozor, pánové, cahors není skladovací víno, vydrží vám nanejvýš pět let. A poměrně běžné babaresco za 2900 (120 eur)? To jste snad už spadli z Měsíce. A vůbec už bychom měli začít přemrštěným cenám vína v Praze vzdorovat, pranýřovat je, napomínat, srovnávat s cenami jinde, bojkotovat a veřejnosti udávat. Zlatá studně patří k nejhorším. Je to čirá chamtivost, která se nedá omluvit ani údajným vysokým nájemným, které restauratéři musejí platit majitelům nemovitostí. Londýnští restauratéři platí dvojnásobek (další zúžení ziskové marže jim působí lépe placený personál), a přesto v nich za stejná vína platíte polovinu ceny pražské. Jenže pádu pražských cen na západní normál se dožijeme až tehdy, kdy tu budou mít tak tvrdou konkurenci a tak malou návštěvnost, že jim nic jiného nezbude. Takže ano prosím, otvírejte restaurací víc a nechávejte je tu a tam přijít na buben. „Lanýžové rizoto zdobené čerstvými lanýži“ sice obsahuje několik hoblinek černého lanýže, ale tu typickou pronikavou lanýžovou vůni i chuť lanýže postrádá. Nejspíš je zatlačena a přeražena tou naštiplavěle nakyslou chutí parmezánu, jehož hoblin je v něm víc. Ta by byla obohacením skoro každého rizota jiného včetně hřibového, ale lanýžům jejich gastronomickou hodnotu degraduje hluboko pod očekávání dřívějších lanýžových zážitků a zkušeností odjinud, kde lanýž je v rizotu a těstovinách králem a ničím jiným se nepřichucuje. „Parmice nachová ochucená Pernodem a Beurre Blanc“ je silně dohněda až skoro do vyschlého scvrkla přesmažená, pernod byste v ní nevycítili, kdybyste o něm nevěděli. Zato „Beskydské jehněčí kotletky s hráškovým pyré a tymiánovým sosem“ jsou tak jemňoučké, až máte pocit, že krájíte a překousáváte ne maso, nýbrž hrušku. Tmavá tymiánová omáčka s jehňátkem ladí a chuťově obohacuje do lahodného nahořkla, ale titul „šéfkuchařovo tajemství“ si nezaslouží. Sladký prvek přiloženého hráškového pyré s pěnou z kokosového mléka je nápad mnohem zajímavější. V místě, které se rádo prezentuje jako nejvíce žádoucí a navštěvovaná restaurace Prahy, se nám pocity blaženého uspokojení příliš často střídaly se znatelným (mírně řečeno) nesplněným očekáváním.

Restaurant Terasa u Zlaté studně

ADRESA: U Zlaté studně 166/4, Praha 1
tel. 257 533 322, 274 814 085
fax: 257 535 044
restaurant@zlatastudna.cz
www.terasauzlatestudne.cz

OTEVÍRACÍ DOBA: Snídaně 7 - 11
Obědy a večeře 12 - 23

PLATEBNÍ KARTY: Visa, MC/EC, Amex, Maestro

DRUH KUCHYNĚ : francouzská Jídlo – 48/50, servis 19/20, nápoje 9/10, prostředí 9/10, value for money 8/10. Celkem 93/100

+ Impozantní panorama, kvalitní francouzská kuchyně
- Nemravně předražená vína

Výběr z jídel:
Carpacio z kedlubny a salátové okurky, trhaný salát, plátky parmezánu
přelité limetkovo-ořechovým dresinkem
295 Kč

Marinovaný kanadský humr v citrusovém oleji podávaný s carpaciem z tygřích krevet a kaviárem
750 Kč

Grilované mušle Sv. Jakuba na hráškovém pyré s pěnou z kokosového mléka
425 Kč

Terina z kachních jater “Foie Gras” s jablečným želé a domací Brioche
520 Kč

Tradiční francouzská “Bujabéza” podávaná s omáčkou Aioli
340 Kč

Žlutoploutvý tuňák se zeleným a bilým chřestem a omáčkou Bearnaise
820 Kč

Halibut pošírovaný v olivovém oleji se sépiovým rizotem a humrovou pěnou
950 Kč

Tygří krevety v Tempuře servírované na asijské zelenině a se sosem z hrubozrnné hořčice
980 Kč

Mléčné telecí s čerstvými smrži a la creme a domacími tagliatelle
890 Kč

Konfitované kachní stehno servírované s plátky kachních prsou, červeným zelím a bramborovými šiškami
720 Kč

Svíčková na smetaně podávaná s žemlovými knedlíky a brusinkami
720 Kč

Výběr vín
Bílá:
Rulandské šedé, výběr, Mádl, Velkopavlovická podoblast - 1000 Kč
Tramín červený, Šlechtitelská stanice Valtice - 900 Kč
Chablis, Louis Jadot – 1800 Kč
Sancerre, Pascal Jolivet – 2000 Kč
Puilly Fumé, Pascal Jolivet – 2000 Kč
Puilly Fuissé, Louis Jadot – 2100 Kč
Pinot Grigio, Zenato, Veneto – 1200 Kč
Anthilia, Donnafugata, Sicíle – 1300 Kč

Červená:
Svatovavřinecké, pozdní sběr. Šlechtitelská stanice Valtice – 900 Kč
Cahors, Chateau Legrézette, Alain Dominique Perrin – 2000 Kč
Bordeaux Sirius rouge, Maison Sichel – 1500 Kč
Bordeaux LVCVLLVS, Cuvé d´exception – 3500 Kč
Amarone della Valpolicella, Tedeschi Veneto – 2400 Kč
Brunello di Montalcino, Castiglio del Bosco – 4300 Kč

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Dlužíte na zdravotním pojištění? Co dělat? Ošetří vás lékař?
Jak se nenechat nachytat na internetu
Chcete hlasovat v českých volbách ze zahraničí? Tak si pospěšte!
Kdy se bude měnit čas a na kterou stranu posunout ručičku?
Banka vám nechce dát spotřebitelskou půjčku? Zkuste online půjčku od lidí
Auta
Audi A7 Sportback nové generace se představí ve čtvrtek.…
Kolik stojí provoz auta na daních? Stát si z vás ročně vezme desítky tisíc
Může být Volkswagen Amarok rychlejší než Golf GTI? Australané dokázali, že ano
Pět hrubých řidičských chyb, které vás mohou na silnici stát život
Opel Crossland X dostal originální verzi na LPG. Sportovec to ale nebude
Technologie
Nahotinky jako vědecký projekt. PornHub na třídění videí využije umělou inteligenci
Navštivte jiné světy. V Google Mapách najdete i planety a měsíce
Sedm dopravních značek, které řidiči nejčastěji ignorují nebo chápou špatně
Huawei představil špičkové telefony Mate 10 a dělal si srandu z Applu i Samsungu
Ryzen Mobile aneb APU Raven Ridge na cestě, objevil se v laptopu HP i s parametry
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít