Menu Zavřít

ČEZ? Anebo zaopatřovací ústav?

9. 5. 2005
Autor: Euro.cz

ODMĚNY PRO DOZORČÍ RADU Na desítky milionů korun si přišli členové dozorčí rady polostátní energetické společnosti ČEZ. Patří k nim politici, odboráři a státní úředníci. A to i ti, kteří v dozorčí radě dávno nepůsobí.

ODMĚNY PRO DOZORČÍ RADU Na desítky milionů korun si přišli členové dozorčí rady polostátní energetické společnosti ČEZ. Patří k nim politici, odboráři a státní úředníci. A to i ti, kteří v dozorčí radě dávno nepůsobí.

Deset, dvacet, ale i mnohem více milionů korun. Tak nebývale velkorysé odměny umožňuje motivační program, který společnost ČEZ spustila v roce 2001. Díky němu mohou členové vedení výhodně nakoupit od firmy její akcie a následně je prodat na burze za několikanásobně vyšší tržní cenu. Program platí nejen pro zástupce představenstva, ale nestandardně i pro členy dozorčí rady, kteří se na přímém vedení podniku nepodílejí.

Z informací, které kvůli novému zákonu musela nyní společnost zveřejnit, vyšlo najevo, že ČEZ takto v loňském roce umožnil členům dozorčí rady vydělat přes 200 milionů korun. Ještě loni přitom z motivačního programu profitovali lidé, kteří tento orgán před několika lety opustili.

Mezi potenciálními milionáři zařazenými do motivačního programu jsou například poslanec za ODS Oldřich Vojíř, bývalý náměstek ministra průmyslu Václav Srba, lidovecký poslanec Pavel Šafařík či odborový předák Jan Ševr. Kromě posledního jmenovaného nikdo v dozorčí radě dnes nepůsobí.

BRAND24

Kdo a kolik přesně získal peněz, ČEZ úzkostlivě tají. Lobby velkých podniků se totiž podařilo na poslední chvíli zákon zmírnit tak, že konkrétní částky nemusí zveřejňovat adresně, ale jen v souhrnném vyjádření.

Elektrárenská společnost se ústy svého generálního ředitele Martina Romana odvolává na dobré výsledky hospodaření a německý model odměn, který ČEZ převzal. Výsledky vedení bezesporu má - letos jen v prvním čtvrtletí vydělala 4,6 miliardy korun. Jenže: i v Německu je nemyslitelné, aby odměny z prodeje akcií mohli požívat členové dozorčí rady. Nejen ministr financí Bohuslav Sobotka považuje systém v ČEZ za nemravný. Myslí si to i řada dalších ekonomů a analytiků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).