Menu Zavřít

ČEZ se spojí s distributory elektřiny

31. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Tržby nové skupiny energetických společností by měly za rok přesáhnout sto miliard korun. Nová superfirma se objeví tento týden na českém trhu. V úterý by se elektrárenská společnost ČEZ měla stát vlastníkem státních akcií v osmi regionálních distribučních společnostech...

Nové firemní uskupení může stabilizovat českou ekonomiku

Tržby nové skupiny energetických společností by měly za rok přesáhnout sto miliard korun.

Nová superfirma se objeví tento týden na českém trhu. V úterý by se elektrárenská společnost ČEZ měla stát vlastníkem státních akcií v osmi regionálních distribučních společnostech (tzv. REAS). Odborníci hodnotí toto propojení jako největší majetkovou transakci v ČR. Podle nedávného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) si ČEZ bude moci ponechat majoritu pouze ve čtyřech REAS, ale i tak vznikne společnost, jejíž tržby patrně přesáhnou sto miliard korun. Sám ČEZ dosahuje v posledních letech tržeb mezi 50 až 60 miliardami korun. Za loňský rok ohlásil předběžné výnosy ve výši 59 miliard korun. Největší distributor elektřiny v ČR - Severomoravská energetika (SME) - měla za loňský rok výkony ve výši 15 miliard korun. Právě v SME bude mít ČEZ většinový podíl. Majoritu získá dále v Západočeské energetice, Středočeské energetické, Severočeské energetice a Východočeské energetice.

Dobrá zpráva pro akcionáře

„Začlenění REAS do ČEZ je pozitivní zpráva pro akcionáře i stát,“ vyjádřil se k fúzi generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl. „Vznikne firma, která bude stabilizovat českou ekonomiku,“ dodal a srovnal úlohu nové skupiny ČEZ například s pozicí Škody Auto, která je podle dosahovaných hospodářských výsledků i názorů odborníků zatím jedničkou mezi tuzemskými firmami. Po dokončení fúze s distributory by elektrárenská společnost mohla posílit tak, že bude expandovat do okolních zemí. Největší příležitosti k expanzi spatřuje v jižním Polsku, Maďarsku, případně na Slovensku. Vhodné příležitosti se mohou objevit i v Rakousku a Německu. ČEZ zaplatí za regionální distributory 32 miliardy korun. Zároveň získá 15 miliard korun od státu, kterému prodá 66 procent v přenosové společnosti ČEPS. Elektrárenská společnost zaplatí státu za distributory podle splátkového kalendáře. Ihned po úterním vypořádaní akcií byl měl Fond národního majetku dostat dvě miliardy korun a další čtyři miliardy v polovině roku s tím, že splátky se mohou podle dohody urychlit. „Nemusíme shánět externí finanční zdroje,“ řekl ředitel pro finance a správu ČEZ David Svojitka ke způsobu financování nákupu státních akcií v REAS. ČEZ ukončil investice do výstavby jaderné elektrárny Temelín. Má proto vlastní prostředky na nákup distribučních společností.

Rozsáhlé investice

Podle Míla fúze s REAS umožní ČEZ realizovat v nejbližších letech další náročný investiční program. Již v příštím roce chce učinit první kroky k náhradě za dožívající uhelné elektrárny. Tyto zdroje přitom představují 60 procent jeho současného výkonu. „Půjde o nové zdroje, ne o rekonstrukce,“ zdůraznil Míl, který předpokládá, že ČEZ bude muset do nových elektráren investovat 130 až 150 miliard korun. „Takové investice získá jedině silná firma,“ dodal Míl s tím, že to je další přínos vzniklé fúze energetických společností. „Zahraniční společnosti jsou několikanásobně větší, než je celá česká energetika,“ upozorňuje Miroslav Píha, konzultant v energetice, že ani po fúzi nebude ČEZ patřit, co do velikosti, ke špičce evropských energetických firem. Píha se domnívá, že rozdrobená elektroenergetika by neměla šanci na vznikajícím společném evropském trhu obstát. Podle jeho názoru není také jisté, že ČEZ bude stavět nové uhelné elektrárny. Může se jednat o zdroje využívající zemní plyn.

BRAND24

ČEZ se nebude odvolávat

Analytici připomínají, že ÚHOS schválil spojení ČEZ s distributory za takřka původních podmínek jako v prosinci loňského roku, proti čemuž se ČEZ tehdy odvolal. Elektrárenské společnosti se zejména nelíbil nucený prodej jedné distribuční společnosti, v níž má získat majoritu, a to do jednoho roku. Představitelé ČEZ připomínají, že ÚHOS tak snížil příznivý dopad fúze pro elektrárenskou firmu i českou ekonomiku. Přesto podle vedení firmy přínosem je, že skončilo období nejistoty a největší tuzemská fúze může být dokončena. ČEZ nepředpokládá, že by se proti novému rozhodnutí ÚHOS obrátil k soudu. Zbylým akcionářům Středočeské energetické a Západočeské energetiky, kde ČEZ kupuje od státu nadpoloviční podíl, bude muset nabídnout povinný odkup akcií. To mu prodraží obchod o několik miliard korun. V Severočeské, Severomoravské a Východočeské energetice, kde od státu získá minoritní podíly, nebude muset odkup nabízet. ČEZ ale dobrovolné vypořádání s ostatními vlastníky nevyloučil. „Dobrovolná nabídka na odkup je jedna z variant,“ řekl k tomu Míl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).