Menu Zavřít

ČEZ může stavět na Slovensku

29. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Jaderná energetika

ČEZ uzavřel se slovenským státním podnikem JAVYS smlouvu o výstavbě nového bloku Jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice. Dohoda byla podepsána minulý týden na pražském Jaderném fóru.
Společnosti založí společný podnik, který bude mít na starosti výstavbu nového zdroje za více než sto miliard korun a poté i jeho provoz. Ve společné firmě bude slovenský stát prostřednictvím JAVYS ovládat 51 procent akcií, zbytek připadne české společnosti.
ČEZ vybrala slovenská vláda jako partnera již v polovině loňského prosince z několika vytypovaných kandidátů, což se nelíbí ekologické organizaci Greenpeace. Ta totiž tvrdí, že Slováci nevybrali partnera na výstavbu v Bohunicích ve standardním veřejném tendru. Na postup Bratislavy si oficiálně stěžuje v Bruselu.
Dle informací týdeníku EURO by měly přípravné práce na výstavbě nového bloku skončit v roce 2014, první dodávky elektřiny do rozvodné sítě jsou plánovány na rok 2020.
Vedení ČEZ nyní plánuje, že spojí tendry na dodávky zařízení pro Jaslovské Bohunice a dostavbu dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Spojení výběrových řízení by mělo ušetřit při budování nových jaderných elektráren stovky milionů korun.

BRAND24

BOX
Jádro na Slovensku
- Dvě jaderné elektrárny – Jaslovské Bohunice a Mochovce.
- Celkem čtyři bloky v provozu (každý o výkonu 440 MW).
- Další dva bloky jsou ve výstavbě v Mochovcích.
- Připravuje se výstavba dalšího reaktoru v Jaslovských Bohunicích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).