Menu Zavřít

ČEZ musí bojovat o výstavbu obřího větrného parku v Rumunsku

7. 9. 2010
Autor: profit

Společnost ČEZ zastavila práce na výstavbě obřího větrného parku v Rumunsku kvůli přetrvávajícím sporům s tamními úřady. Park má tvořit 240 turbín a s celkovou kapacitou 600 megawattů má být největší v Evropě s investicí asi 27 miliard Kč.

Autor: Profit

BRAND24

„Práce na části Cogealac jsme dočasně pozastavili. Jde o pokračování lokálních sporů, které řešíme. Považujeme to za vstřícný krok, nechceme eskalovat spory,“ uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Firma má podle ní připraveny právní kroky, které zajistí pokračování výstavby. „Z hlediska uvedení druhé fáze větrného parku do provozu by neměla nastat žádná prodleva,“ dodala.

Firma již instalovala 115 turbín ve vesnici Fantanele. V sousední vesnici Cogealac však výstavbu brzdí snaha tamních úřadů napadat povolení firmy ČEZ. Konkurenční elektrárenská společnost chce totiž na tomtéž místě postavit rovněž větrnou farmu. Místní lidé v červenci házeli kameny na strážce objektu a ti odpověděli střelbou gumovými projektily. Zraněno bylo pět lidí a pořádek se podařilo obnovit teprve zásahem policie a četnictva.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).