Menu Zavřít

ČEZ chystá malé plynové elektrárny u zákazníků

26. 11. 2010
Autor: profit

Energetická společnost ČEZ plánuje výstavbu malých plynových elektráren, v nichž bude vyrábět elektřinu a teplo přímo u zákazníků. V online rozhovoru pro server Aktuálně.cz to dnes uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman. Dodal, že v decentralizaci výroby vidí budoucnost.

Foto: Martin Siebert

Šéf ČEZ uvedl, že v příštím roce firma uvede do provozu první malé kogenerační jednotky, malé plynové elektrárny, které přímo u zákazníků budou vyrábět až s 90procentní účinností teplo a elektřinu. “Nyní finišuje tendr na dodavatele těchto malých kogenerací, počítáme s jejich instalovaným výkonem od stovek kilowatt do jednotek megawatt,“ doplnil Roman.

Podle Romana to ale neznamená, že by velká energetika již neměla budoucnost. Naznačil ale, že decentralizovaná energetika bude hrát mnohem větší roli než dosud. Během dvou let by ČEZ chtěl mít v těchto zdrojích zhruba osm až deset megawatt. Klíčovou aktivitou na příští rok je podle Romana program „Nová vize“. Jeho cílem je připravit skupinu ČEZ na efektivní fungování po odeznění ekonomické krize. V rámci programu Nová vize chce ČEZ během příštích čtyř až pěti let firmu finančně stabilizovat, snížit její vnitřní náklady a omezit investiční program podle vývoje na energetickém trhu.

Roman také uvedl, že z kritizovaných zahraničních investic (70 miliard korun) se majitelům ČEZ vrátila více než polovina. Svůj investiční program ČEZ nedávno přehodnotil a na roky 2010 až 2014 ho omezil o 21 procent oproti očekáváním v prosinci 2009. To představuje snížení investic o zhruba 78 miliard korun.

BRAND24

Roman v online rozhovoru pro Aktuálně.cz také potvrdil, že ČEZ neplánuje další nákupy slunečních elektráren. Firma už dříve uvedla, že ve fotovoltaice jen dokončuje už rozpracované projekty, ČEZ kvůli tomu jedná s Evropskou investiční bankou (EIB) o úvěru 200 milionů eur (asi 4,9 miliardy korun). ČEZ by podle svých odhadů měl mít na konci letoška solární elektrárny s instalovaným výkonem zhruba 120 MW a tržní podíl mezi sedmi a osmi procenty.

Čistý zisk ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 15 procent na 40,2 miliardy Kč. Hlavním důvodem je pokles cen elektřiny. Tržby vzrostly meziročně o tři procenta na 144,39 miliardy Kč. Za loňský rok vykázal ČEZ rekordní čistý zisk téměř 52 miliard korun. V energetické společnosti má stát zhruba 70procentní podíl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).