Menu Zavřít

Čeští podnikatelé doprovázeli prezidenta Klause v Černé Hoře

3. 5. 2011
Autor: profit

Čeští podnikatelé se v těchto dnech vrátili z cesty po Černé Hoře, kde ve dnech 27.-28. dubna 2011 doprovázeli prezidenta Václava Klause na jeho oficiální návštěvě této balkánské země.

Čeští podnikatelé doprovázeli prezidenta Klause v Černé Hoře

Foto: Hospodářská komora ČR

Společně s Hospodářskou komorou Černé Hory bylo uspořádáno podnikatelské fórum, kde vystoupili kromě jiných hostů i prezidenti obou zemí, poté následovala dvoustranná jednání českých a černohorských firem. Zájem o setkání byl obrovský, neboť česko-černohorská hospodářská spolupráce je založena na dlouhodobé tradici. Již za dob nezávislého knížectví a království Černá Hora zakládali Češi první pivovar v Nikšići.

BRAND24

Nyní jsou v této balkánské zemi aktivní hlavně firmy z oblasti dopravní a železniční infrastruktury, z oblasti technologií pro životní prostředí, stavebnictví a samozřejmě turistiky. Bohužel vzájemný obrat je stále velmi malý a zdaleka neodpovídá možnostem, které se nabízejí. V tomto duchu se vyjádřil i prezident Klaus: „Politické vztahy svou kvalitou v současné době předčí vztahy ekonomické. Ty nejsou rozvinuty tak, jak bychom si přáli a na které mají obě země potenciál.“ Zvláště upozornil na obrovské možnosti v turistice: „Lidé by měli zemi nejprve poznat, poté se lépe rozhodnou, zda s touto zemí obchodovat.“

Podnikatelské mise se zúčastnili zástupci celkem 18 českých firem. Během dvoudenní cesty se  podařilo dosáhnout mnohé z toho, o co  některé firmy  marně usilovaly dlouhé měsíce. Např. došlo k dohodě o navýšení kontraktu na modernizaci železniční tratě Podgorica - Nikšič s Železnicemi Černá Hora, který realizuje konsorcium firem OHL ŽS,a.s. a AŽD Praha ,s.r.o. se subdodavatelem EŽ Praha, a.s. ve spolupráci s Českou exportní bankou. Celková hodnota kontraktu tím dosáhla cca 55 mil EUR a předpokládá se slavnostní ukončení a předání trati v polovině příštího roku. Dále např. firma NEPA uzavřela dohodu o dodávkách klimatizačních zařízení, firma OSMA potkala nové partnery v oblasti zpracování plastů, firmy ČKD Blansko, Prominecon Group, Metrostav a další jednaly s novými potenciálními partnery. Viceprezident Hospodářské komory České republiky Josef Cílek, který podnikatelskou misi v Černé Hoře vedl, ji zhodnotil jako jednu z nejúspěšnějších zahraničních cest, které poslední dobou Komora organizovala.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).