Menu Zavřít

Český telekomunikační úřad zpřístupnil pásmo 40 Ghz

25. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Český telekomunikační úřad v říjnu zpřístupnil kmitočtové pásmo 40,5 - 43,5 Ghz pro komerční provoz multimediálních rádiových systémů, tzv. MWS (Multimedia Wireless Systems). Rozhodnutí představuje novou příležitost pro poskytovatele telekomunikačních služeb, neboť je na něm možné postavit přístupové cesty k zajištění dostupnosti širokopásmového internetu a dalších služeb.

Navíc šířka pásma 3 Ghz je u nás historicky největší částí kmitočtového spektra, která je přidělována jednomu typu systémů a je srovnatelná s kapacitou kabelového a satelitního přenosu informací. Prostřednictvím MWS bude možno šířit pro širokou veřejnost televizní a rozhlasové vysílání, protože kmitočtové pásmo je určeno mimo jiné i pro tzv. rozhlasovou službu. Kromě toho lze MWS plně využít k realizaci velmi kvalitních bezdrátových telekomunikačních sítí z kategorie pevné služby a nabízet tak vysokorychlostní připojení k internetu, datové přenosy či alternativní telefonní služby. MWS jsou vhodné zejména pro oblasti, kde nejsou dostupné služby dodávané prostřednictvím kabelových systémů - např. v nových rezidenčních čtvrtích, malých městech či dokonce ve vesnicích. Samozřejmě o poskytování služeb prostřednictvím MWS rozhoduje ekonomická návratnost vložených investic, které jsou však v porovnání s pokládáním nových kabelových systémů menší, a technické podmínky v konkrétním území. Z pohledu provozovatelů kabelových televizí to znamená, že by MWS mohlo být například použito ke zpřístupnění televizního vysílání domácnostem, které nejsou napojeny na jejich kabelové systémy. Dalo by se tak navázat na vysílání kabelové televize v systémech MMDS (vysílání kabelové televize realizované vzduchem), které bylo ukončeno na začátku roku 2002 za velké nevole mnoha zákazníků. „Z tohoto pohledu přichází MWS pozdě, ale pro řadu provozovatelů by mohl nastat správný čas. Digitální zemské vysílání je teprve na začátku a je drahé, MWS by mohl posloužit jako plnohodnotná alternativa,“ dodává Zdeněk Vaníček, prezident ČAKK (Česká asociace kompetitivních komunikací). Zahájení provozu systémů MWS otevírá nový rozměr telekomunikačního prostředí v ČR a otevírá cestu digitální revoluci. Kombinuje v sobě možnosti poskytování služeb, které doposud měly svůj původ v oblasti telekomunikací, se službami, jejichž původ lze nalézt v oblasti rozhlasového a televizního vysílání, multimédií a informačních technologií. MWS se mohou stát rovněž vhodným doplňkem k moderním sítím digitální terestrické (realizovaná skrz vzduch) televize. Při aplikaci systému MWS je však nutné počítat i s některými omezeními. Mezi hlavní nevýhody MWS patří zejména citlivost na povětrnostní vlivy, které mohou způsobovat omezení dosahu systému, a další poruchy šíření rádiového signálu.

Systémy MWS 40 GHz mají mnoho výhod, které z MWS dělají ideální technologii pro alternativní operátory

* Z hlediska nákladů jsou MWS relativně levným řešením Cena vlastní technologie je relativně nízká a totéž platí pro instalaci a údržbu.

* Širokopásmový systém Umožňuje poskytovat identické služby, jako jsou poskytovány systémy satelitní a kabelové TV, systémy xDSL atd.

* Rychlá a vysoká návratnost investice Jednorázové investice jsou relativně nízké a nenarůstají.

* Poskytuje maximum služeb Domácnosti mohou sledovat interaktivní TV, být připojeny k internetu či telefonovat.

* Rychlá instalace Požadovanou oblast je možno pokrýt signálem již za několik dnů po zahájení instalace systému.

* Naprostá nezávislost na infrastruktuře Je možno využívat nezávisle na pokrytí území dominantními operátory - není potřeba přístup k místním kabelovým sítím.

Přehled forem bezdrátového připojení

Frekvence 2,4 GHz:

Provoz je umožněn na základě tzv. Generální licence vydané ČTÚ - pásmo vhodné zejména pro datové služby typu připojení k internetu. Kapacita však není garantována a spojení je méně spolehlivé. Vhodné například pro lokální sítě (tzv. wireless LAN), které umožňují volný pohyb v budově beze ztráty připojení a šetří investice do budování kabeláže. Spojení je formou „point-to-multipoint“.

Frekvence 3,5 GHz:

Provoz každé základnové stanice je umožněn na základě individuálního povolení vydaného ČTÚ - pásmo (FWA - Fixed Wireless Access) pro datové a hlasové služby v nižších kapacitách. Pásmo se zejména využívá pro rychlé a spolehlivé připojení k internetu (nejvýše 2 Mbit/s). Představuje vhodné řešení pro malé firmy. Spojení probíhá opět formou „point-to-multipoint.“

Frekvence 10,5 GHz

Provoz je umožněn na základě tzv. Generální licence vydané ČTÚ - pásmo vhodné pro vysokokapacitní služby (od 2 Mbit/s), zaručuje však nižší garanci kvality. Spojení je formou „point-to-point.“

Frekvence 26,0 GHz

Provoz každé základnové stanice je umožněn na základě individuálního povolení vydaného ČTÚ - pásmo (FWA) zaručující vysokorychlostní a garantovaný přenos datových i hlasových služeb (až do 8 Mbit/s). Garance kvality je vysoká. Spojení je formou „point-to-multipoint.“

BRAND24

40,5 - 43,5 GHz

Provoz každé základnové stanice je umožněn na základě individuálního povolení vydaného ČTÚ - představuje velmi univerzální pásmo (MWS - Multimedia Wireless System), které kombinuje možnosti využití datových a multimediálních služeb (TV/video). Může dobře posloužit k připojení k internetu, sledování kabelové TV či telefonování. Nabízí také různé možnosti řešení topologie rádiových MWS sítí, a sice „point-to-multipoint či „multipoint-to-multipoint“ zvané také jako MESH. Nevýhodou jsou možné poruchy šíření, které díky vysokému kmitočtu mohou způsobovat povětrnostní vlivy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).