Menu Zavřít

Českou bižuterii drtí nekvalitní asijská konkurence

2. 7. 2012
Autor: čtk

Ty tam jsou časy, kdy brány bižuterních podniků v Jablonci nad Nisou opouštěly kamiony naložené zbožím. Zatímco ještě v roce 2005 vyvezla Česká republika bižuterii v hodnotě více než 11 miliard korun a o rok později se to udrželo na 10 miliardách, loni hodnota vývozu představovala přibližně pět miliard korun. Bižuterní průmysl v Čechách však žije.

„Odbyt našich bižuterních polotovarů, především skleněných perliček značky Preciosa Traditional Czech Beads má již třetím rokem rostoucí tendenci,“ říká obchodní a marketingový ředitel společnosti Preciosa Ornela Petr Puš.

Zárukou oživení dalších, ve srovnání s Preciosou mnohem menších výrobců mají být zkušenosti navazující na více než 150letou tradici a návrat k rodinným firmám, jež v kraji fungovaly za první republiky a krátce po skončení druhé světové války.

České výrobce ale nízkými cenami drtí asijská konkurence. Její korálky na rozdíl od těch tuzemských obsahují často nadměrné množství kadmia, niklu či olova, tedy prvků, jež mohou škodit lidskému zdraví.

Dovoz nekvalitní a zdraví škodlivé bižuterie do České republiky je prostě fakt, o němž se ví. „Nám to vadí. Ale přece nebudu chodit po obchodech a vyzvídat od prodejců, odkud to mají,“ popisuje situaci předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie Jaroslav Hlubůček.

BRAND24

Jen v loňském roce k nám bylo dovezeno 1082 tun bižuterie, z toho 841 tun pocházelo z Číny a dalších 13 tun z Hongkongu. Import z Německa představoval 54 tun, z Itálie 30 tun a 23 tun k nám připlulo z Velké Británie. Avšak mnohé, na první pohled evropské produkty prodávané přes nadnárodní řetězce a drobné prodejce mohou opět pocházet z Číny. Pravděpodobnost je velká. Dnes se tam vyrábí 80 procent světové produkce bižuterie.

(Více čtete v aktuálním vydání týdeníku Euro)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).