Menu Zavřít

Česko ztrácí důvěru investorů v oblasti komerčních nemovitostí

21. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Pouze dvě komerční nemovitosti změnily v tuzemsku za první čtvrtletí letošního roku majitele. Jedná se tak o nejnižší investiční aktivitu od roku 2002. Česko se přiřadilo k dalším zemím střední a východní Evropy, které si investoři spojují s vyšším rizikem.

Autor: Jan Třeštík

Během prvních tří měsíců letošního roku změnily v Česku majitele pouhé dvě komerční nemovitosti. V únoru zaplatil německý nemovitostní fond Deka Immobilien 1,15 miliardy korun za pražské kancelářské centrum Jungmannova Plaza. Začátkem března dokončila společnost CPI Hotels akvizici ostravského hotelu Atom. Transakce dosáhla včetně akvizičních nákladů částky 18 milionů korun.

Podle aktuální studie mezinárodní poradenské společnosti DTZ se jedná o rekordně nízkou aktivitu, nejnižší od roku 2002, jež v meziročním srovnání znamená propad o 65 procent. V porovnání s posledním čtvrtletím roku 2008 jde o pokles o 63 procent. „Navzdory těmto číslům odhadujeme, že investiční trh letos skončí s celkovým objemem kolem 500 milionů eur. Pozorujeme, že někteří investoři monitorují příležitosti a je pouze otázkou času, kdy se setká jejich očekávání cenové úrovně s nabídkou ze strany prodávajících,“ konstatuje Martijn Kanters z DTZ.

Banky dělají drahoty

Studie společnosti DTZ pojmenovává i důvody poklesu investiční aktivity. Na prvním místě je to mnohem dražší financování a složitější přístup investorů k bankovním úvěrům, neboť banky poskytují spolufinancování pouze do výše čtyřiceti až šedesáti procent investované částky. Na druhém místě je vyčkávání investorů z důvodu poklesu hodnoty nemovitostí.

Investice do komerčních nemovitostí zaznamenaly pokles už v loňském roce. Podle mezinárodní poradenské firmy Cushman & Wakefield činil za celý rok 2008 jejich objem 833 milionů eur, což představuje oproti roku 2007 pokles zhruba šedesát procent.

„Nízká aktivita na trhu je ovlivněna světovou ekonomickou krizí, nicméně uzavření transakce Jungmannova Plaza vidíme jako pozitivní zprávu a zájem o nemovitosti nejlepší kvality,“ konstatuje vedoucí investičního oddělení pražské pobočky CB Richard Ellis Stuart Bloomfield.

Politici se přou, investoři nedůvěřují

Podle společnosti DTZ přestává být Česko klidným přístavem pro investory do nemovitostí. Přiřadilo se k dalším zemím střední a východní Evropy, které si investoři spojují s vyšším rizikem. Důvodem je vysoký schodek obchodní bilance, nižší poptávka po zboží vyváženém z těchto zemí, relativně vysoká inflace a státní zadluženost. „Pád české vlády jen pár dní poté, co podal demisi premiér Maďarska, vede ke ztrátě důvěry v Českou republiku, doposud vnímanou jako jednu z nejstabilnějších zemí střední a východní Evropy,“ upozorňuje Ryan Wray z pražské pobočky společnosti.

BRAND24

Přesto však ve srovnání s dalšími zeměmi regionu patří podle něj Česko stále mezi země, které krizi odolávají nejlépe. „Nedávné vyjádření nedůvěry koaliční vládě nebylo přímo provázáno se současnou ekonomickou situací, ačkoliv se toto zdůvodnění stalo součástí argumentace opozice. Již čtvrtá změna za pouhých šest let je spíš další nešťastnou ukázkou vnitřních svárů, které dlouhodobě provázejí vedení státu,“ konstatuje Wray. Předpokládá zároveň, že Česku přibude případů platební neschopnosti firem. Na trhu se tak podle něj častěji objeví nucený prodej zastavených nemovitosti. Banky prý budou v mnoha případech ochotny s vidinou rychlého získání hotovosti nabídnout takový majetek za nižší ceny, než je jeho tržní hodnota.

V celoevropském kontextu Česko nijak nevyniká. Investice do evropských nemovitostí činily podle DTZ v roce 2008 asi 110 miliard eur, což ve srovnání s rokem 2007 znamená poloviční meziroční pokles. V posledním čtvrtletí 2008 utrpěl trh další ránu po kolapsu na finančních trzích a proti třetímu čtvrtletí to znamenalo ještě dalších 25 procent propad investičního objemu. Za krajní příklad lze označit Velkou Británii, kde se prodalo stejné množství komerčních projektů jako v roce 1999. Německo pak hlásí za rok 2008 propad o 65 procent v porovnání s rokem 2007.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).