Menu Zavřít

Česko zná své letošní hlavy

17. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Věda

BRAND24

V desátém ročníku soutěže Česká hlava pro nejlepší tuzemské vědce získal z rukou premiéra Petra Nečase Národní cenu vlády Petr Widimský z Univerzity Karlovy. Profesor Widimský patří mezi přední české kardiology a je špičkovým a mezinárodně uznávaným odborníkem v oboru, který zásadním způsobem změnil způsob léčby akutního infarktu myokardu v celosvětovém měřítku.
Ocenění Doctorandus pro studenta doktorského studijního programu si od odborné poroty vysloužil Jan Petrášek z Institutu klinické a experimentální medicíny a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, jehož práce se zaměřuje na úlohu imunitního systému u nejčastějších jaterních onemocnění: alkoholické nemoci jater, nealkoholického ztukovatění jater a imunitně zprostředkovaných zánětů jater.
Cenu Invence firmy Kapsch za mimořádný počin posledních let obdržel Viliam Vatrt, jehož tým vypočítal konstantu W0. Ta pomůže vytvoření jednotného celosvětového systému pro určování nadmořské výšky. Vatrt se tím zároveň zařadil mezi tvůrce světových konstant, jako jsou například rychlost světla ve vakuu nebo Newtonovy gravitační konstanty.
Ceny Česká hlava uděluje již od roku 2002 stejnojmenná společnost na návrh nezávislé odborné poroty. Soutěž, která si vydobyla prestiž nejvýznamnějšího ocenění, jehož se v tuzemsku může vědci dostat, má od svého vzniku už téměř 80 laureátů a výše dotací za stejné období dosáhla téměř šestnácti milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).