Menu Zavřít

Česko na špičce EU. Mezičtvrtletní růst ekonomiky je nejvyšší za víc než 20 let

1. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí rostla o 4,7 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) zpřesnil srpnový odhad, kdy uváděl růst o 4,5 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl o 2,5 procenta, což je také lepší údaj než 2,3 procenta v prvním odhadu a nejlepší číslo za víc než 20 let. Česko podle analytiků bude na konci roku patřit mezi země s nejrychleji rostoucí ekonomikou v EU.

Dnešní čísla potvrdila, že česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla v meziročním srovnání největším tempem od druhé poloviny roku 2015. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím nebyl růst HDP vyšší nejméně od druhého čtvrtletí 1996, vyplývá z údajů ČSÚ. V letošním prvním čtvrtletí české hospodářství vzrostlo meziročně o tři procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 1,5 procenta.

K příznivému vývoji české ekonomiky ve druhém čtvrtletí přispěla jak domácí, tak zahraniční poptávka, uvedli statistici. Analytici očekávají solidní růst českého hospodářství i ve druhém pololetí letošního roku, za celý rok bude Česko podle nich patřit mezi země s nejrychleji rostoucí ekonomikou v EU.

 Hrubý domácí produkt a hrubá přidaná hodnota Zdroj: ČSÚ

Podle ČSÚ se ve druhém čtvrtletí dařilo většině odvětví národního hospodářství. K růstu přispěl hlavně zpracovatelský průmysl tažený nejen výrobou aut, ale například i zvýšením produkce elektrických přístrojů a zařízení.

„Vedle dlouhodobě rostoucí spotřeby domácností se mezi faktory růstu domácí poptávky nově zařadila i investiční aktivita,“ uvedli statistici. Výdaje na konečnou spotřebu domácností byly vyšší mezičtvrtletně o 1,8 procenta a meziročně o 4,4 procenta. Stouply také výdaje vládních institucí. Investice směřovaly do aut, bydlení a dalších staveb, ale velmi silně rostly také do strojů a zařízení. K růstu české ekonomiky přispěly podle ČSÚ také stabilní výsledky zahraničního obchodu.

Firmy investují, domácnosti utrácejí

Tahounem domácí poptávky byly překvapivě investice, které po delším útlumu meziročně vyskočily o 7,7 procenta, upozornila ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Firmy investovaly do strojů, zařízení i budov, domácnosti především do nemovitostí. Spotřeba domácností stoupla o rekordních 4,4 procenta, což byl nejsilnější výsledek od počátku roku 2007. Útraty domácností jsou opřeny o silný trh práce. Nezaměstnanosti se spotřebitelé nebojí a očekávají další růst mezd, vysvětlila.

Dnešní údaje o HDP zvyšují podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška pravděpodobnost, že se někteří centrální bankéři přikloní k dalšímu zpřísnění měnové politiky již tento měsíc. Rychle rostoucí ekonomika, přehřátý trh práce a inflace nad cílem nejspíše přiměje ČNB ještě k jednomu zvýšení úrokových sazeb v letošním roce, pravděpodobně v listopadu, ale možná již v září, souhlasila Zamrazilová.

V roce 2017 očekává analytik Raiffeisenbank František Táborský tempo meziročního růstu české ekonomiky přes procenta. Na druhou stranu nepředpokládá překonání rekordního růstu z roku 2015, kdy ekonomika rostla meziročně o 6,6 procenta. Vedle růstu domácí a zahraniční poptávky po českých produktech by se podle něj mělo zrychlit čerpání peněz z fondů Evropské unie, které podpoří investiční aktivitu ve veřejném a později i v soukromém sektoru.

„Ekonomice se daří. Je vidět pozitivní vliv nízkých úrokových sazeb. Struktura ekonomiky a strategická poloha země napomohla rychlejšímu zotavení z krize a dnes patříme mezi světové premianty, co se týká nejenom ekonomického růstu,“ upozornil analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Konec intervencí ČNB a mírné zvýšení sazeb se také podle něj zatím neprojevilo negativně. Dynamika růstu však bude v následujících obdobích nižší, dodal.

CONTENT24

Přečtěte si také:

Komentář: Rychlejší růst korunu zřejmě nečeká

Česko čerpá dotace na poslední chvíli, kritizují vládu analytici

Minimální mzdy, odvody, volby… a dikobrazi

Makrooko Miroslava Zámečníka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).