Menu Zavřít

Česko má „želízko“ ve finále Evropské ceny pro vynálezce 2016

26. 4. 2016
Autor: European Inventor Award

Patnáct finalistů prestižní Evropské ceny pro vynálezce 2016 je vybráno. Evropský patentový úřad (EPÚ) ocení v pěti kategoriích vynálezce a týmy vynálezců, jejichž vynálezy byly patentované a výjimečnou měrou přispěly ke společenskému, technickému nebo hospodářskému rozvoji. Potřetí od počátku udělování ceny vynálezce je mezi finalisty Čech - Miroslav Sedláček. Prestižní vyznamenání uděluje po jedenácté EPÚ 9. června v Lisabonu.

Z více než 400 individuálních vynálezců a týmů vynálezců, kteří byli pro ocenění navrženi, zvolila mezinárodní nezávislá porota pro letošní cenu vynálezce 15 finalistů. Finalisté pocházejí z 13 zemí: z České republiky, Itálie, Belgie, Francie, Velké Británie, Německa, Nizozemska, Dánska, Švédska, Litvy, USA, Portugalska a Indie. Jejich vynálezy jsou z nejrůznějších oborů jako je stavebnictví, lékařská technika, biochemie, technologie životního prostředí, potravinářská technologie a fyzika.

Mezi finalisty je český vynálezce Miroslav Sedláček (65), stavební inženýr, vyučující a vědec na Českém vysokém učení technickém v Praze. Společně se svými kolegy na univerzitě, Vladimírem Novákem a Václavem Beranem, pracoval na vývoji kapalinové turbíny a získal pro ni patent.


Prohlédněte si: Miroslav Sedláček


Tato turbína má potenciál posunout systém získávání energie z vody o značný kus dopředu. Vychází z efektu vortexu - fyzikálního principu rotujících tekutin - a získává elektřinu z hydrokinetické energie.

Kapalinová turbína může generovat energii také z pomalu tekoucích toků, potoků nebo z přílivu a odlivu, což představuje revoluční alternativu a doplnění zdrojů při získávání energie z konvenčních vodních elektráren, pro které byla nutná značná průtoková rychlost nebo velká výška pádu vody.

Inovace vynálezců pozitivně ovlivňují život milionů lidí na celém světě

Kapalinová turbína dokáže vyrábět až 10 kilowathodin elektřiny za den z pomalu tekoucích toků (dostatečně pro pokrytí potřeby elektřiny pěti domácností) a tím zajistit zásobování v oblastech, které nejsou napojené na elektrickou síť. Tato metoda má potenciál na to, aby získávání elektrické energie z vodních zdrojů globálně nabralo úspěšný kurz.

„Evropská cena pro vynálezce staví do popředí mnohotvárnou a významnou práci vynálezců z nejrůznějších zemí a technických disciplín. Jejich inovace pozitivně ovlivňují život milionů lidí na celém světě,“ řekl prezident EPÚ Benoît Battistelli.

„Evropský patentový systém garantuje vynálezcům podmínky nutné pro to, aby svou kreativitu mohli naplno rozvinout. Jejich inovativní síla vytváří základ pro hospodářskou prosperitu v Evropě,“ dodal Battistelli.

BRAND24


Čtěte také:

Izraelský pivovar uvařil pivo, které možná pil Ježíš


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).