Menu Zavřít

České vodárenství: novoroční pohádka o regulaci

16. 12. 2012
Autor: Euro

Monopolní vodárny mohou odběratele dál pumpovat a s novým předpisem kasírovat bohaté zisky.

Každý člověk v zemi české napojený na vodovod – a těch je v republice přes 93 procent – má jednu velkou jistotu. Za kubík pitné vody zaplatí s každým novým rokem víc. Nepostradatelný živel někde napřesrok podraží o kapku, jinde podstatně víc, v průměru to bude o 6 až 7,5 procenta, dalo předem na vědomí Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK).

Vodárenské firmy nyní zprávu o zvýšení vodného suše oznamují odběratelům. A ti budou až do smrti poslušně přispívat na bohaté zisky dodavatelů nejvíc rozmazlených pohodlným monopolem. Žádný zlý regulátor vodárenský blahobyt nenaruší. Neomezí ho ani nový cenový výměr účinný od 1. ledna 2013. Každá pohádka má přece vždycky dobrý konec. Ale jen pro některé vodárenské firmy.

Srozumitelné souznění

Předpis z dílny ministerstva financí k regulaci vodárenství, který začne platit od Nového roku, povoluje firmám fungujícím v ryze monopolním prostředí zvedat ročně zisk až o pět procent. „Mohou ho zvýšit o šest či osm procent, jestli to pravidla propočtu umožní. A samozřejmě pokud dostanou souhlas od smluvních partnerů – odběratelů,“ uvedl na pravou míru mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob informaci z článku Tučné zisky z moci úřední (Euro 41/2012). Týdeník Euro v něm upozornil, že novelizovaná pravidla rozhodně nezkrotí exkluzivní vodárenské marže některých společností podnikajících v oboru.

Nová definice takzvaného přiměřeného zisku je tak „přísná“, že si ji sdružení hájící zájmy vodáren nemůže vynachválit. SOVAK už dříve podpořil nový cenový výměr Kalouskova ministerstva prohlášením, že „způsob regulace a především upřesnění pravidel pro regulaci přiměřeného zisku jsou krokem správným směrem a vedou ke zvýšení míry ochrany spotřebitele, transparentnosti a k větší srozumitelnosti zákonných norem při cenotvorbě“, jak informoval spřátelený web Vodárenství.cz.

Jak se legalizují zisky

Úředníci z ministerstva financí, které bdí nad regulací vodáren, se drží pravidla „vložené prostředky se musí zohlednit“. V novém cenovém výměru, vydaném loni v prosinci s o rok odloženou platností, vůbec poprvé vyčíslili zhodnocení vloženého kapitálu pro výpočet přiměřeného zisku. Výnosnost kapitálu označovanou zkratkou WACC ocenili na sedm procent. Začátkem října přitom zástupce ředitele ministerského odboru cenové politiky František Smrčka vysvětloval, že ještě ověřují, zda propočet WACC sedí.

„Je to proměnlivá veličina závislá na mnoha faktorech, které se mění v čase. Proto bylo účelné porovnání i s aktualizovanými hodnotami výnosové míry dlouhodobých státních dluhopisů predikované ministerstvem financí do konce letošního roku. Závěr byl, že stanovenou sazbu není potřeba měnit,“ sdělil nakonec mluvčí Jakob. Díky zpřesněným regulačním pravidlům se asi žádná z vodáren nemusí bát, že je regulátor bude popotahovat za nepřiměřené zisky. Nový výměr vstřícně přijatý vodárenskou lobby by se dal chápat i tak, že „zpřesnění“ poslouží k legalizaci obřích zisků.

Kompletní text naleznete v aktuálním čísle týdeníku Euro


Čtěte také:

BRAND24

Vodné a stočné v Praze zdraží o 11 procent

Praha skončila s Veolií, miliony z vody chce inkasovat sama

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).