Menu Zavřít

České úřady v síti Internet

18. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Soukromý sektor ocenil informační technologie už dávno. Státní úřady začaly později a pomaleji. Teď se snaží skluz co nejrychleji dohnat.Zavádění moderních informačních a komunikačních technologií má ve státní správě centrálně na starosti ministerstvo informatiky.

Státní správa také využívá informační technologie

Soukromý sektor ocenil informační technologie už dávno. Státní úřady začaly později a pomaleji. Teď se snaží skluz co nejrychleji dohnat.

Zavádění moderních informačních a komunikačních technologií má ve státní správě centrálně na starosti ministerstvo informatiky. Vzniklo začátkem letošního roku a má před sebou spoustu práce. Musí se potýkat s různorodostí a pestrostí informačního systému úřadů.

Elektronický podpis

Elektronická veřejná správa nejsou jen počítače v úřadech. Je to systém navzájem provázaných úkonů, který má sloužit ke zjednodušení komunikace mezi úřady a veřejností. Nejde pouze o stahování tiskopisů, důležitá je zpětná vazba. V současnosti má mnoho úřadů na svých webových stránkách různé formuláře. Můžete si je vytisknout a vyplnit doma, jenže většinou vám nakonec nezbude nic jiného než tiskopis přinést na úřad osobně. Můžete ho podat i elektronicky. Úřad vám ho ale uzná jen tehdy, pošlete-li spolu s ním i zaručený elektronický podpis. T o je taková bolístka české státní správy. Sice jsme zákon o elektronickém podpisu přijali jako jeden z prvních států na světě, v roce 2000, jenže na prováděcí předpisy se čekalo další rok. Navíc je agenda kolem elektronického podpisu tak složitá, že ho používá málokdo. Na vydávání kvalifikovaných certifikátů pro elektronický podpis má akreditaci ministerstva informatiky jediná firma - I. certifikační autorita. Stojí od 700 do 1610 Kč, závisí to na tom, zda si spolu s podpisem kupujete i čipovou kartu pro bezpečné uložení dat. Lidé mohou podávat už víc než 5 agend a komunikovat se všemi centrálními úřady. Na internet je v České republice připojeno kolem 3,5 milionu lidí, 91 % firem internet využívá. Přitom podle firmy Globe Internet, která dělala někdejšímu Úřadu pro informační systémy (nástupcem ÚVIS je ministerstvo informatiky) instruktážní filmy o elektronickém podpisu, bylo dosud vydáno pouhých 400 zaručených podpisů a v květnu 2003 bylo elektronicky podáno jen 27 přiznání k DPH. Kde se stala chyba?

Zlevnit a propagovat

První možností jak dosáhnout masového využívání elektronického podpisu je zlevnit. 700 a víc korun za jeden kvalifikovaný certifikát je trochu dost, a tak se plánuje, že cena během letošního roku klesne na zhruba 300 korun a nakonec bude možná úplně zadarmo. Větší konkurence představuje nižší cenu. Další brzdou je, že se o možnostech elektronické komunikace s úřady příliš mnoho neví. Orgány státní správy se ještě nenaučily sebepropagaci a chvála úřadů se v médiích moc nenosí. Pravdou ale je, že dnes můžete podávat elektronicky třeba daň z přidané hodnoty, daň silniční, daň z nemovitosti a nemusíte přitom nikde čekat frontu nebo upravovat svůj denní program podle úředních hodin dané instituce.

Spolupracovat

V krajské a místní samosprávě spolupráce v oblasti IT funguje, protože zpracovávají stejnou agendu. Na úrovni měst a obcí existuje Komise pro informační systémy měst a obcí, na krajské úrovni Komise informatiky rady Asociace krajů České republiky. Předávají si zkušenosti, vymýšlejí a domlouvají se na společných a optimálních postupech. U ministerstev je to složitější - každé se zabývá něčím jiným. Roli koordinátora hraje už dříve zmiňovaný rezort informatiky. Má tři základní sféry, kterým se věnuje. První je e-governement neboli poskytování služeb veřejné správy pomocí internetu. Druhý, na který se zřejmě upírá největší pozornost, jsou informační systémy veřejné správy. Jde o vytvoření jednotné komunikační infrastruktury, intranetu. Třetí je sekce telekomunikací a poštovních služeb. Horké téma, vzhledem k propleteným vztahům státu a Českého Telecomu. Jak vše dopadne a kdy vznikne jednotný informační a komunikační systém veřejné správy, závisí mimo jiné na spolupráci rezortů a schopnostech koordinátorů z ministerstva Vladimíra Mlynáře.

BRAND24

Zlepšující tendence

Státní správa s pomocí moderních technologií připravuje mnoho nových informačních projektů. Mají usnadnit život firmám i jednotlivcům. Třeba na České správě sociálního zabezpečení vznikají individuální konta pojištěnce. Díky nim se v budoucnosti budete moci kdykoliv podívat na všechny informace o dobách pojištění, od kterých se bude odvíjet výše vašeho důchodu. Na začátku roku 2004 chce zase ministerstvo informatiky zavést elektronické přiznání k dani z příjmu fyzických osob a právnických osob. Na internetu najdete aktuální obchodní rejstřík, pěkné webové stránky měst, ministerstev a dalších úřadů, můžete si stáhnout a vytisknout různé tiskopisy. Úřady se díky moderním komunikačním technologiím přibližují lidem a stávají se dostupnější. A mělo by to pokračovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).