Menu Zavřít

České strany otevírají evropská témata

19. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Většina významných českých politických stran vydala svá programová prohlášení či priority pro nadcházející červnové volby do Evropského parlamentu. Z evropských témat se zabývají především přijetím eura, ratifikací Lisabonské smlouvy, otázkami energetické bezpečnosti a řešením současné hospodářské krize na evropské úrovni.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Autor: Jan Třeštík

Největší parlamentní strany nedávno zahájily kampaně k volbám do Evropského parlamentu, které se mají konat 5. a 6. června 2009. Sociální demokraté a komunisté vydaly na svých internetových stránkách programová prohlášení týkající se nejen domácích, ale i celoevropských témat. Vládní strana Občanských demokratů tak ale zatím neučinila. Lze tedy jen spekulovat nad „evropským“ obsahem jejich předvolebního program. Má se za to, že ODS podpoří diverzifikaci energetických zdrojů a renesanci jaderné energie a v otázce řešení ekonomické krize bude prosazovat opatření na podporu podníkaní bez větších výdajů na zvýšení poptávky. Zatím ODS pokračuje v negativní kampani namířené proti opoziční ČSSD, jejímž cílem je zesměšnit sociální demokracii a poukázat například na chyby v jejích návrzích na řešení hospodářské krize. Předseda ČSSD Jiří Paroubek na druhou stranu přiznal, že pozitivní předvolební kampaň ODS vlastně trvá od ledna, kdy stanula v čele českého předsednictví EU.

Program sociálních demokratů s názvem „Jistota“ hlásá sociální jistoty, sociální stát a hospodářský vývoj a je plně v souladu s programovým prohlášením Strany evropských socialistů (PES). Jeho hlavní část se věnuje řešení hospodářské krize a v této otázce chtějí sociální demokraté úzce spolupracovat se sesterskými stranami v rámci PES. ČSSD prosazuje zvýšení poptávky za současného zachování stávajících sociálních výdajů. Mezi další priority patří dokončení procesu ratifikace Lisabonské smlouvy a určení termínu přijetí společné měny. V programu se ČSSD staví proti „neoliberalismu“ a „experimentům“ v oblasti hospodářství, o které se prý pokouší i vládní koalice.

Komunisté taktéž ve svém programu varují před šířením neoliberálních tendencí, které „vylučují sociální otázky z procesu prohlubování evropské integrace.“ Dále se ostře staví proti nerovnosti mezi členskými státy. V programu se vyhýbají přímé otázce přijetí Lisabonské smlouvy, stejně jako otázce přijetí eura. V závěru odsuzují spolupráci EU s NATO a se Spojenými státy a staví se proti vysílání vojsk na mise do zahraničí.

BRAND24

KDÚ-ČSL nevykazuje žádné změny ve své evropské politice. Strana chce vyzdvihnout především výkon svých stávajících europoslanců, zejména Zuzany Roithové, která se zabývá ochranou práv evropských spotřebitelů. KDÚ koordinuje svou kampaň v rámci Evropské lidové strany (EPP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, a to prostřednictvím pravidelných setkání volebních manažerů. Jejich hlavní prioritou je zvýšení konkurenceschopnosti EU. Bojovat s nezaměstnaností chtějí křesťanští demokraté podporou drobných podnikatelů a živnostníků. Jsou jednoznačně pro přijetí Lisabonské smlouvy.

Více na Euractiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).