České potravinářství a Salima

01. března 2004, 00:00 - Přílohu připravil VÍT SMRČKA
01. března 2004, 00:00

PŘEHLÍDKOU ČESKÉHO I SVĚTOVÉHO POTRAVINÁŘSTVÍ BUDE V BRNĚ OD 2. DO 5. BŘEZNA MEZINÁRODNÍ VELETRH SALIMA.

Potravináři se přizpůsobili Evropě Tuzemské potravinářství je pod silným vlivem vstupu ČR na společný trh EU. Evropským normám se přizpůsobovala v poslední době řada mlékáren, pekáren, masokombinátů a dalších výrobních a zpracovatelských provozů českého potravinářství. Podniky, které to neudělaly dříve, se přestavovaly, upravovaly výrobu, nakupovaly nové technologie. Do modernizace oboru šlo jen v posledních třech letech 30 až 40 miliard korun. Zhruba dvě třetiny této částky směřovaly na výrobní technologie, zbytek na splnění hygienických norem EU. INVESTICE DO MODERNIZACE VÝROBY Očistná kůra pokračovala i uzavřením části podniků. Do konce loňského roku ukončilo výrobu 505 potravinářských provozů, které nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic Evropské unie, v současnosti již i českého práva. Je mezi nimi 236 jatek a bouráren masa (z toho 77 s velkou kapacitou), 26 drůbežích jatek (z toho devět velkých), 95 malých a 18 významnějších provozů na masné výrobky. Mlékáren bylo uzavřeno 51, z toho 22 velkých. Celkově Státní veterinární správa prověřovala 2800 provozů zpracovávajících maso, mléko, ryby či vejce. Některé z podniků ukončily činnost samy, jiné veterinární správa uzavřela. Firmy, které mají zájem pokračovat v činnosti, mohou nedostatky odstranit a požádat o nové kontroly. INSPEKCE Z EU Technologickou a výrobní proměnu českého potravinářství stvrdila v lednu dvoutýdenní inspekce z Evropské unie. Evropští inspektoři zjistili, že hygienickýcm požadavkům nevyhovuje pouze sedm provozů. Tyto podniky nesmějí vyrábět do doby, dokud závady neodstraní. Celkově inspektoři hodnotili kladně například systém českého státního veterinárního dozoru. Podobná mise inspektorů Evropské unie čeká Českou republiku, již jako členskou zemi Evropské unie, nejpozději v příštím roce. To se již české potravinářství bude nacházet v nové etapě - jako součást společného evropského trhu. Po zrušení celních bariér i různých dovozních kvót bude vystaveno ostřejší konkurenci, ale zároveň se objeví nové možnosti expandovat do zahraničí. Tuzemští potravináři si mohou vyzkoušet své síly v nových podmínkách již na nadcházející Salimě 2004. Podle organizátorů se letošní mezinárodní veletrh stane jednou z největších přehlídek potravinářství v České republice za poslední roky. Právě nadcházející vstup do Evropské unie podpořil i nárůst zájmu o setkání firem a odborné veřejnosti na mezinárodní úrovni. Podíl potravinářských oborů na tržbách z výroby, zboží a služeb v roce 2002**

Výroba masa a masných výrobků 22 %

Zpracování ryb a rybích výrobků 1 %

Zpracování ovoce, zeleniny a brambor 2 %

Výroba olejů a tuků 5 %

Zpracování mléka a výroba zmrzliny 16 %

Mlýnská výroba 2 %

Výroba krmiv 7 %

Výroba ostatních potrav. výrobků 24 %

Výroba nápojů 21 %

Zdroj: MZe a VÚZE Praha

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče