Menu Zavřít

České energetické centrum shání investora. Zn: Rychle

21. 1. 2013
Autor: Euro

České energetické centrum (ČEC) shání podle informací z trhu naléhavě investora. Firma, která v tuzemsku prodává elektřinu a zemní plyn, údajně nebude bez investora schopná dostát svým závazkům. Do konce ledna má splatit až deset milionů eur.

Navzdory tomu usiluje o majetkový vstup do ČEC relativně vysoký počet zájemců. Na jejich seznamu mimo jiné figuruje i Pražská energetika. „Ano, jsme mezi zájemci,“ sdělil bez bližších podrobností mluvčí firmy Petr Holubec. Dalšími zájemci jsou například společnost Bohemia Energy či Centropol.

„Mateřská společnost Českého energetického centra, významná mezinárodní skupina Energy Supplier No. 1, podnikající mimo jiné v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a v Polsku, obdržela v posledních měsících několik konkrétních nabídek od zájemců o koupi podílu ve společnosti,“ vzkázala před časem společnost ČEC.

Firma případné zájemce sama oslovovala. „Jenže v okamžiku, kdy se část z nich dozvěděla o aktuální ekonomické situaci ČEC a požadovanou cenu, z jednání o majetkovém vstupu rychle vycouvala,“ tvrdí zástupce jednoho ze zájemců. Jeho slova ostatně potvrzuje i Petr Paukner, majitel Carbounion Bohemia, další z oslovených společností.

Zatímco v roce 2010 ČEC prodělalo 38 milionů korun, o rok později to bylo již 48 milionů. Ve ztrátě v řádech desítek milionů korun mělo skončit i loňské hospodaření.

Týdeník Euro zaslal vedení ČEC několik otázek, které se jiné týkaly jmen zájemců o podíl ve firmě a její ekonomické situace. Společnost nejprve vzkázala, že odpoví, po několika dnech ale napsala: „S ohledem na citlivost tématu se svým vyjádřením počkáme do doby, než bude prodej podílu definitivně potvrzen a management ČEC bude mít vše připraveno.“

Podle údajů, které má Euro k dispozici, bude muset vedení začít vše chystat velmi rychle. Celkové závazky skupiny v České republice a na Slovensku údajně dosahují půl miliardy korun.


Čtěte také:

Advokát Václav Láska bude dělat ombudsmana společnosti ČEC

CONTENT24

ERÚ zvažuje zavedení cenového stropu pro domácnosti

Do obchodů s elektřinou se pustila další společnost


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).