Menu Zavřít

České domácnosti touží po komfortním mytí

28. 6. 2004
Autor: Euro.cz

DOMÁCÍ MYČKY NA NÁDOBÍ Společnost Electrolux realizovala na webových stránkách anketu zaměřenou na mytí nádobí v českých domácnostech. Ankety se zúčastnilo dohromady 417 respondentů.

DOMÁCÍ MYČKY NA NÁDOBÍ

Společnost Electrolux realizovala na webových stránkách anketu zaměřenou na mytí nádobí v českých domácnostech. Ankety se zúčastnilo dohromady 417 respondentů.

Pouze 29 procent českých domácností dnes již myčku má. O její koupi uvažuje nyní 69 % respondentů, z nichž nadpoloviční většina do budoucna počítá s tím, že si myčku pořídí. Co všechno by měla myčka umět? N ejvyšší procento odpovědí zaznamenal požadavek na nízkou spotřebu energie a vody, a to ve 12 procentech českých domácností. V těsném závěsu (10 %) byl kladen důraz na kvalitní mytí sklenic, příborů, velkých pekáčů a hrnců. Spotřebitelé dále požadují jednoduchost ovládání, snadnou manipulaci při vkládání, líbivý design hodící se do kuchyně, různé mycí programy a důležitou vlastnost: chod tichý jako lidský šepot. Čtyřicet tři procenta českých domácností myjí nádobí až několikrát denně. Jednou denně myjí nádobí pouze 42 % domácností. Předpokládejme, že se jedná o pracující. Najdou se však i takoví, kteří myjí nádobí 1x za tři dny, z celkového počtu hlasujících se jedná pouze o 15 %. Důležitým faktorem může být počet osob žijících v domácnosti a množství času tráveného doma. Pokud je někdo příliš zaměstnán a dostane se domů v pozdních hodinách, není nutné nádobí mýt, poněvadž se žádné neušpiní. Z ankety je dále patrné, že ve většině českých domácností myje nádobí žena, a to z celkového počtu v 58 procentech. Muž či manžel se k mytí nádobí dostane pouze ve 13 %. Rodiny s dětmi mají opět výhodu, protože část nádobí mohou umýt i děti. Toto procento je však zanedbatelné. Myčka nádobí je rovněž dobrým pomocníkem v domácnosti. Využívá ji 20 procent českých domácností. V českých domácnostech se tráví ve většině případů úklidem nádobí 15 minut, a to v 57 % domácností. Hodinu tráví úklidem nádobí 38 % domácností, přičemž lze předpokládat, že v těchto případech se spíše jedná o ženy v domácnosti, které se věnují úklidu nádobí během dne několikrát. Nejčastěji mytým nádobím v českých domácnostech je sklo a porcelán, příbory, ale i hrnce. Jiné nádobí, jako jsou pekáče, podnosy, vázy a misky, se myje včeských domácnostech pouze v zanedbatelném procentu.

BRAND24

JAK MYJÍ NÁDOBÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI (%)

 %
 Myčku vlastní 29
 O myčce uvažuje69
 Nádobí myje několikrát denně43
 Nádobí myje jednou denně42
 Nádobí myje jednou za 3 dny15

Pramen: Electrolux

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).