Menu Zavřít

České domácnosti dluží bankám přes 1,4 bilionu korun

28. 2. 2017
Autor: Michael Tomeš, Mladá fronta

Dluhy českých domácností vůči bankám ke konci ledna vzrostly na 1,43 bilionu korun. Ve srovnání s koncem loňského roku byly vyšší o 1,8 miliardy korun, meziročně se zvýšily o 101 miliard. Stoupla také zadluženost podniků.

Nefinanční podniky na konci ledna dlužily bankám zhruba bilion korun. Proti konci loňského roku to bylo o 5,7 miliardy korun více, meziročně dluh vzrostl o 52,6 miliardy. Víc než polovina úvěrů měla splatnost nad pět let, ukazují data České národní banky.

Z úvěrů domácnostem připadal na konci ledna víc než bilion korun na půjčky na bydlení, úvěry na spotřebu představovaly téměř 221 miliard. Úvěry na bydlení vzrostly meziročně o téměř 87 miliard, na spotřebu se zvýšily o 9,3 miliardy korun.

Růst ekonomiky i mezd a nízká nezaměstnanost stále motivují domácnosti investovat do bydlení, i když sazby hypotečních úvěrů počátkem roku začaly nepatrně růst, uvedl partner v oddělení Auditorských služeb PwC Marek Richter. „Zatím je neodrazují ani rostoucí ceny nemovitostí. Problémem začíná být v některých lokalitách spíše jejich nedostatek, který je jedním z hlavních důvodů růstu cen bytů,“ doplnil.

Potřebujete oddlužit? Použijte kalkulačku na webu Finance.cz

České podniky mají dostatek vlastní hotovosti a velkých investičních projektů, na které by jim nestačila, zdá se, není tolik, podotkl Richter. „Navzdory nízkým úrokovým sazbám není zájem firem o úvěry nijak vysoký,“ dodal. Pro banky tak podle něj není snadné zájemce o úvěr z řad podniků získat.

BRAND24

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Čtěte dále:

Na výši dluhů nesejde. Vláda podpořila hladší osobní bankrot

Češi loni bankrotovali nejméně za posledních pět let

Jaké jsou důvody současného zadlužení? Přečtěte si, proč neumíme šetřit

 Průběh Černého pátku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).