Menu Zavřít

Česká výzkumná pracoviště si dělí peníze z EU

1. 12. 2009
Autor: profit

Česko dostalo od Evropské unie v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace dotaci na výzkum ve výši 6,4 miliardy korun. Zhruba třetinu z této částky získají první čtyři vybrané projekty.

Autor: ec.europa.eu

Do letošního dubna měly univerzity a výzkumné ústavy v historii první možnost žádat o unijní dotace na výstavbu a vybavení výzkumných center. Zájemců o finanční injekci bylo 44, z nichž bylo vybráno osm nejlepších uchazečů. „Podpora byla zatím definitivně schválena jen prvním čtyřem projektům, mezi zbývající rozdělíme ještě čtyři miliardy korun,“ uvedla v tiskové zprávě ministryně školství Miroslava Kopicová.

Ona čtyři pracoviště, která získají finanční podporu ve výši 2,4 miliardy korun, jsou Liberecká Technická univerzita, která je špičkovým pracovištěm pro vývoj nanotechnologií, Vysoké učení technické v Brně, které vyvíjí bezpilotní letadla, Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR a Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně.

Fakulta strojní brněnského Vysokého učení technického získá celkem 767, 5 milionu korun a má v úmyslu prostředky použít na výstavbu výzkumného centra NETME Centre. Zde se bude pracovat například na vývoji bezpilotního letounu (model MARABU) či na inovacích v oblasti ochrany životního prostředí. Konstrukce letadel, která nepotřebují lidskou posádku, je aktuálním trendem v leteckém výzkumu. Česká armáda již například používá v Afghánistánu bezpilotní stroj Sojka. Výjimečný projekt, který vznikal ryze v univerzitním prostředí, podporují i některé soukromé firmy.

CONTENT24

Univerzita v Liberci obdrží přes 800 milionů na stavbu centra pro výzkum nanotechnologií, díky kterým je již uznávaným pracovištěm. Jen stavba samotného areálu prý pohltí většinu dotace.

Více na EurActiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).