Menu Zavřít

Česká spotřeba nafty a benzínu vzrostla, díky ekonomice i počasí

7. 12. 2016
Autor: Hrouda Jan/Euro

Češi za tři čtvrtletí letošního roku spotřebovali meziročně více pohonných hmot. Spotřeba nafty vzrostla o zhruba čtyři procenta, benzinu o 1,7 procenta. Podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu (ČAPPO) za to může růst české ekonomiky, nižší ceny pohonných hmot u čerpacích stanic a příznivé klimatické podmínky od ledna do března.

„Nižší cena motivuje zákazníky i k vyšším nákupům prémiových paliv s vyšší přidanou hodnotou,“ uvedl Loula. Podle ČAPPO se v Česku od ledna do konce září spotřebovalo 3,52 milionu tun nafty (4,18 miliardy litrů) a 1,2 milionu tun benzinu (1,6 miliardy litrů).


Přečtěte si o aktuálním vývoji cen pohonných hmot:

Pohonné hmoty v Česku po třítýdenním zlevňování zdražily


Pohonné hmoty v Česku začaly minulý týden po třech týdnech zlevňování zdražovat. Důvodem je dohoda o snížení těžby ropy, kterou uzavřeli členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Podle společnosti CCS, která ceny benzinu a nafty sleduje, se litr nafty v ČR v průměru prodává za 28,93 Kč. Benzin je sedm haléřů pod 30 korunami. Podle analytiků můžou sice ceny paliv dál růst, ceny jsou ale stále příznivější než před několika lety. „Ještě v polovině roku 2014 byla průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v České republice 38 Kč za litr,“ uvedl Loula.

BRAND24

Podle aktuálních dat ministerstva průmyslu a obchodu bylo na konci letošního června v Česku asi 3900 veřejně přístupných benzinových pump. Česká republika v evropském kontextu dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.

Spotřeba benzinu a nafty v ČR za prvních devět měsíců roku (v tis. tun)
2015 2016 Meziroční změna (v procentech)
motorová nafta 3392 3523 + 3,9
automobilový benzin 1184 1204 + 1,7

Zdroj: ČAPPO

České benzínky čekají změny. Přečtěte si o nich:

E5 a B7. Na českých pumpách se objeví nové značení paliva

 ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).