Menu Zavřít

Česká republika už má přes půl milionu lidí bez práce

13. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Nezaměstnanost vzrostla v prosinci na vysokých 9,8 procenta z listopadových 9,3 procenta. Nezvykle vysoký růst byl způsoben především restrukturalizací v průmyslu a sezonními faktory. Mezi ně patřilo například méně pracovních příležitostí ve stavebnictví a zemědělství či vypršení smluv na dobu určitou.

A bude hůř

Armáda nezaměstnaných se tak rozrostla na více než půl milionu. Před rokem přitom čítala jen 462 tisíc lidí. O tom, že boj o pracovní místa přitvrdil, svědčí i to, že na jedno pracovní místo připadá podle statistiků 12,7 uchazeče, zatímco před rokem to bylo jen 8,9. V předešlých měsících bránila růstu míry nezaměstnanosti vyšší poptávka po pracovní síle ve stavebnictví. V zimě však kladný vliv stavebnictví nepocítíme. Již v lednu proto počítáme s tím, že míra nezaměstnanosti překročí díky slabému růstu ekonomiky psychologickou úroveň 10 procent. V průběhu roku by se však měla situace pomalu zlepšovat.

Hrozí deflace?

Růst spotřebitelské inflace (CPI) o 0,2 procenta meziměsíčně byl pro trh mírně nepříjemným překvapením, protože v průměru se počítalo s mírně nižším růstem (o 0,1 procenta). Růst cenové hladiny byl ovlivněn především vyššími cenami potravin. Podstatný skok nahoru jsme před vánočními svátky zaznamenali u cen ovoce (+18,4 procenta) a zeleniny (+14 procent). Naopak ceny masa ve stejném období klesaly. Prudký růst cen potravin byl však do značné míry vyvážen poklesem cen dopravy, alkoholických nápojů, tabáku a odívání. Ceny v dopravě dosud nereagovaly na růst cen ropy, který jsme v prosinci pozorovali. Prokazuje se tak značné zpoždění domácího vývoje za zahraničním. Za poklesem cen v dopravě však stálo i snížení jízdného na krátké vzdálenosti na železnici. Co se týče odívání a obuvi, zde se již částečně projevil vliv předvánočních výprodejů. Ve větší míře ho však ucítíme až v lednu. Inflace se v prosinci držela jen desetinu nad svým novodobým minimem. Pokud ceny pohonných hmot ještě v lednu nevzrostou, hrozí riziko deflace. Tento vývoj bude do značné míry ovlivněn pomalejším tempem deregulace než v předchozích letech a sezonními výprodeji. Index CPI tak iv budoucnu zůstane hluboko pod úrovní Evropské unie i okolních států usilujících o vstup do EU.

Úspěšný rok 2002

Po prosincové statistice můžeme konečně jako celek zhodnotit celý rok 2002. Z pohledu cenové stability byl velice úspěšný, míra inflace dosáhla nejnižší úrovně od roku 1990. Tento pozitivní vývoj byl způsoben především klesajícími cenami potravin a pohonných hmot. Položkou, která naopak táhla inflaci vzhůru, zůstalo i v roce 2002 bydlení. Také jeho ceny však v porovnání s předešlými lety zpomalily svůj růst. Podepsalo se na tom především dvojí zlevnění zemního plynu a pomalejší růst cen elektrické energie.

Centrální banka sníží úrokové sazby

Centrální banka (ČNB) prokázala, že napříště již bude postupovat obezřetněji, než se až dosud předpokládalo. Uvedla totiž, že rychle rostoucí domácí spotřebitelská poptávka by se mohla promítnout do narůstající vnější nerovnováhy v podobě deficitního zahraničního obchodu. Právě silná spotřebitelská poptávka ve spojení s jen pomalu reagující nabídkovou stranou představují určitý argument proti dalšímu snižování úrokových sazeb. Navzdory tomu ale očekáváme, že ČNB na konci ledna ještě jednou sníží úrokové sazby o 25 bazických bodů, ale pravděpodobnost tohoto kroku je již menší, než jsme se ještě v prosinci mohli domnívat.

Koruna a dluhopisy

Střednědobý výhled pro korunu je spíše negativní, očekáváme mírné oslabování až stagnaci trvající zhruba do poloviny roku. Proto doporučujeme na tuto dobu zajištění proti oslabování. Klesající pravděpodobností dalšího snížení úrokových sazeb je trh poněkud zklamán. Navzdory tomu nehrozí velké nebezpečí, že by ceny dluhopisů měly sestoupit v dohledné době ze stávajících maxim. Proto stále doporučujeme držet dluhopisy se splatností kolem 5 let (pro delší splatnosti již výhled není tak příznivý). Zároveň doporučujeme zajištění současných nízkých úrokových sazeb.

Pokud ceny pohonných hmot nezačnou růst, hrozí České republice deflace.

Počítáme s tím, že v lednu u nás překročí míra nezaměstnanosti 10 procent.

BRAND24

_ Na konci prosince evidovaly úřady práce 514 435 lidí, což je o 24 638 více než v závěru listopadu a o 52 512 větší množství než koncem roku 2001. Příspěvek v nezaměstnanosti pobíralo 192 615 osob, tedy 37,4 procenta evidovaných nezaměstnaných. Nejvíce lidí bez práce je stále na Mostecku (21,7 procenta), následují okresy Karviná (19,6 procenta), Louny (18,6 procenta), Teplice (18,2 procenta) a Chomutov (17,7 procenta). Nejméně nezaměstnaných je naopak trvale v okresech Praha-západ (2,8 procenta), Praha-východ (3,6 procenta) a Praha (3,7 procenta). _

Roční míra inflace vyjádřená přírůstkem spotřebitelských cen v roce 2002 proti roku 2001 byla 1,8 procenta. Ve srovnání s rokem 2001 klesla inflace o 2,9 procentního bodu. Zpomalil se jak růst tržních (z 3,3 procenta v roce 2001 na 0,9 loni), tak regulovaných cen (z 10,6 na 5,6 procenta). Rychleji než v roce 2001 rostly ceny pouze v oddílech: zdraví, vzdělávání, stravování a ubytování. Ve všech ostatních oddílech spotřebního koše se buď zdražovalo pomaleji, nebo ceny dokonce klesaly.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).