Menu Zavřít

Česká programátorská firma Apiary míří do rukou amerického giganta Oracle

19. 1. 2017
Autor: Jan Sedlák

Americký výrobce podnikového softwaru Oracle podepsal dohodu o převzetí české programátorské firmy Apiary. Hodnota obchodu by měla být do sta milionů dolarů (do 2,5 miliardy korun).

Americká firma oznámila dohodu o převzetí dnes na svém webu.

Apiary ve svých kancelářích v pražském Karlíně a v San Francisku zaměstnává 33 lidí. Programátorům nabízí softwarový nástroj pro tvorbu rozhraní, aby spolu dokázaly komunikovat aplikace a programy od různých výrobců a na různých zařízeních.

Oracle
Americký výrobce podnikového softwaru po světě zaměstnává 130 tisíc lidí a stovky programátorů a obchodníků pro firmu pracují i v její české pobočce.

Podle údajů ve Sbírce listin česká pobočka americké společnosti v účetním roce, který skončil v květnu 2015, víc než ztrojnásobila zisk po zdanění na téměř 133 milionů korun. Tržby v Česku zůstaly na 2,5 miliardy korun.

Zakladatel a šéf Apiary Jakub Nešetřil podle serveru dříve plánoval budovat firmu s pomocí investorů do technologií, nabídku společnosti Oracle ale neodmítl. V minulosti připustil, že firma vytvořila kvalitní produkt, ale neuměla ho prodávat. Loni oba podniky uzavřely strategické partnerství.

Nešetřil i spoluzakladatel Apiary Jan Moravec po akvizici ve firmě zůstanou, stanou se stejně jako jejich programátorský tým zaměstnanci Oraclu. Nešetřil se navíc stane korporátním viceprezidentem se zodpovědností za rozvoj rozhraní, na která se Apiary zaměřovala.

BRAND24

Do Apiary v minulosti investoval peníze fond Credo Ventures, zakladatel internetové nákupní galerie Mall.cz Ondřej Fryc se svým fondem Reflex Capital nebo Karel Janeček z RSJ, píše server IHned.cz, podle kterého by měla hodnota obchodu být do 100 milionů dolarů.

Dále čtěte:

Oracle klesl zisk o 7,7 procenta, také kvůli silnému dolaru

Eset: Do konce roku otevřeme výzkumné centrum v Rumunsku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).