Menu Zavřít

Česká pošta chce zřídit vlastní banku

7. 9. 2010
Autor: profit

Česká pošta chce založit vlastní banku. Nový podnikatelský plán počítá též s poskytováním služeb souvisejících s elektronizací státní správy.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

Vedení firmy tvrdí, že uskutečnění plánu přinese navíc výnosy za 5,8 miliardy korun. Pokud by se však navrhované změny nepodařilo prosadit, měla by Česká pošta v roce 2014 ztrátu přes 5,2 miliardy Kč, do půlmiliardové ztráty by se propadla už letos. „V roce 2015 by Česká pošta měla být nejvýznamnějším prostředníkem mezi státní správou, místní samosprávou, firmami a veřejností,“ uvádí strategie.

Při záměru na vlastní banku však pošta může narazit na nesouhlas ČSOB, která pod značkou Poštovní spořitelna provozuje na poštovních pobočkách vlastní banku a má s Českou poštou uzavřenu smlouvu až do roku 2017. Podle předsedy dozorčí rady pošty Jiřího Macešky je třeba se stanoviskem počkat na vyjádření ministra vnitra, které je zřizovatelem pošty. Vyjádření se očekává do konce měsíce. „Osobně se domnívám, že například zřízení vlastní banky je dobrý nápad,“ dodal Maceška.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).