Menu Zavřít

Česká mincovna uvádí na trh investiční nástroj nové generace

24. 11. 2011
Autor: profit

Česká mincovna, výhradní dodavatel tuzemských oběžných mincí, představila nový produkt – tzv. Smart mince. Jde o investiční mince z ryzího zlata ražené v licenci novozélandské mincovny v nominální hodnotě od 50 do 10 tisíc novozélandských dolarů.

 

Foto: Profimedia.cz

Největší mince váží jeden kilogram a aktuálně stojí 1 150 000 korun. Ceny Smart mincí ale začínají už na 84 tisících. Vzhledem k jejich jedinečnému zpracování a omezenému emisnímu nákladu se však očekává, že jejich cena postupně poroste.

Inovativní produkt investičního zlata je výsledkem snahy uspokojit ty investory, kterým nestačí vlastnit jen zlatý slitek a poptávají i uměleckou a sběratelskou hodnotu. Smart mince mají charakter investičního zlata, a proto jsou osvobozeny od DPH. „Jsou také jedinečným způsobem, jak si Česká mincovna zvyšuje svoji kredibilitu a odlišuje se tak dále od těch, kdo se na tuzemském trhu za mincovnu jen vydávají a poškozují důvěryhodnost oboru,“ podotkl ředitel a člen představenstva České mincovny Radek Šulta.

Motivy mincí připomínají historické vazby českých zemí na země Britského společenství. Na averzu Smart mincí se v různé velikosti objevuje portrét královny Alžběty II., což je podmínka poskytovatele licence. Vyražený nominál na mincích umožňuje držiteli kdykoli směnu v novozélandské centrální bance. „Zejména motiv a zpracování je tím, co tyto mince odlišuje od obdobných produktů v zahraničí. Aktuálně chystáme ražbu čtyř druhů zlatých mincí, každý v nákladu stovek, maximálně tisíce kusů, a jeden druh stříbrné Smart mince,“ konkretizoval nejbližší plány České mincovny její marketingový manažer Lukáš Jokl. Největší kilogramová mince s motivem Dobré královny Anny má nominální hodnotu 10 tisíc novozélandských dolarů a aktuální prodejní cenu 1 149 781 Kč.

CONTENT24

O České mincovně:

Česká mincovna je jedinou mincovnou na území ČR s licencí ČNB a pokračovatelkou dlouhodobých tradic mincovnictví na území českých zemí. Byla založena po rozpadu České a Slovenské federativní republiky na dva samostatné státy v roce 1993. Od svého vzniku je Česká mincovna výhradním dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby ČNB. Kromě toho rozvíjí vlastní výrobu medailí, replik historických mincí, žetonů, medailonků a nyní i Smart mincí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).