Menu Zavřít

Česká firma vyvíjí vakcínu proti borelióze

21. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Do šesti let plánuje společnost Bioveta z Ivanovic na Hané zaplavit trh vakcínou proti lymské borelióze. Protože očkovací látku dosud marně hledají renomované zahraniční týmy, byl by úspěch laboratoře tuzemské firmy průlomem v prevenci této zákeřné nemoci, kterou na lidi přenášejí klíšťata.

Autor: Isifa.cz

Firma Bioveta vyrábí veterinární přípravky nejenom pro domácí trh, ale i další padesátku zemí světa. Vyvíjí i humánní vakcínu, tedy preparát pro lidi. Do šesti let slibuje vyřešit problém zvaný lymská borelióza u lidí, u zvířat dokonce o rok dříve. V jejích laboratořích totiž vzniká očkovací látka, která by mohla přinést firmě úspěch i peníze.

„Máme už prototyp vakcíny. Pro veterinární účely jsme sehnali významného partnera, s nímž budeme dělat preklinické a klinické zkoušky, schválení a registraci i přípravu výroby. Pro humánní účely ještě společníka hledáme. Ale předpokládám, že letos uzavřeme smlouvu, abychom společně financovali náročné testy, které přijdou na stovky milionů korun. Zatím probíhají na zvířatech,“ uvádí ředitel Biovety Libor Bittner. V současné době už, na rozdíl od očkovací látky pro lidi, vakcína proti borelióze pro zvířata existuje, ovšem pro imunizaci se využívá celá inaktivovaná bakterie včetně buněčné stěny. V novém preparátu je ale už jen to, co je odpovědné za tvorbu protilátek. Nově vyvíjený přípravek vzniká takzvaně rekombinantní cestou.

„Je modernější, nedávají se do něj všechny buněčné komponenty, ale jen část genomu jednotlivých borelií. Laicky řečeno bude čistší, modernější,“ vysvětluje Bittner s tím, že na podobné bázi vzniká i vakcína pro lidi.

Kdyby se vakcína povedla, byla by to bomba

Spojené státy americké už očkovací látku proti borelióze vyráběly, ale stáhly ji z trhu kvůli zdravotním potížím klientů, i když se neprokázalo, že na vině byl preparát. Vyvinout účinnou látku proti této nemoci je velmi složité, protože existuje mnoho druhů, které se dál liší.

„Je mnoho typů borelií, na našem území jsou tři základní neboli hlavní, ale každá má ještě antigenní podtypy, kterých je rovněž mnoho. To výrazně snižuje možnosti vzniku očkovací látky, pokud by se nenašel nějaký společný antigen,“ vysvětluje Hana Roháčová, primářka infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze s tím, že zaslechla o Biovetě a jejích plánech. „Pokud vím, ještě neprobíhají klinické studie, testování je běh na dlouho trať, řádově roky. Kdyby to vyšlo, byla by to bomba,“ usmívá se primářka.

Podobného názoru jsou i další odborníci, které Profit oslovil. Například Bohumír Kříž ze Státního zdravotního ústavu v Praze přiznává, že spolu s rakouskými kolegy také pracovali na vývoji vakcíny. Před dvěma roky skončili bez použitelného výsledku.

„Získali jsme od Evropské unie tříletý grant a mysleli jsme si, že se dostaneme k tomu, aby se očkovací látka mohla vyrábět. Bohužel se to ale nepovedlo, je to velmi komplikované. Celosvětově se na vakcíně pracuje, ale zatím bezvýsledně. Na rozdíl od klíšťové encefalitidy, kterou vyvolává jeden virus, lymskou boreliózu způsobuje více typů borelií,“ objasňuje Kříž, podle něhož na pětibodové škále nebezpečí onemocnění už nyní platí v tuzemsku druhý stupeň. S teplejším počasím začínají být klíšťata aktivnější a odborníci předpokládají, že nemocných lymskou boreliózou, ale i klíšťovou encefalitidou začne přibývat.

Nakažená klíšťata jsou téměř všude

Ročně v Česku v průměru onemocní lymskou boreliózou kolem čtyř tisíc lidí, klíšťovou encefalitidou, proti níž existuje účinná očkovací látka, kolem šesti set pacientů. „Nedá se říct, že jedno z onemocnění je jednodušší, i když mezi laiky převládá názor, že borelióza je méně nebezpečná. Například někteří pacienti po prodělání této nemoci mají psychosomatické problémy, někdy i následky,“ tvrdí primářka Roháčová.

Prvním příznakem lymské boreliózy je šířící se červená skvrna s blednoucím středem v okolí kousnutí. Objevují se nepříliš specifické, jakoby chřipkové příznaky – horečka, bolesti svalů, únava. Pokud onemocnění zůstává neléčeno, tak postihuje nervovou soustavu, srdce či klouby.

Encefalitida je nehnisavý zánět mozkových blan nebo mozku. Zpočátku se podobá chřipce, člověk trpí bolestí hlavy, kloubů a je malátný. Poté se mu na pár dní uleví, ale virus se v těle množí dál. V druhé fázi je nemocnému hůře, virus už totiž pronikl do mozku. Nastupují ostré bolesti hlavy, zvracení, závratě a teplota. Loni tři pacienti na klíšťovou encefalitidu zemřeli. Proti encefalitidě se chrání očkováním v průměru jen 17 procent Čechů, přitom pro nemocné neexistuje lék. Lékaři pouze tlumí projevy encefalitidy. Proti borelióze neexistuje vakcína, léčí se antibiotiky, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem.

Nakažená klíšťata se vyskytují na devadesáti procentech území Česka. Nejvyšší počty nemocných každoročně hlásí jižní Čechy, Vysočina a Brněnsko. Množství chorých zvířat kvůli infekci klíšťat se v Česku nesleduje. Někteří experti dokonce míní, že klíšťata mohou nakazit zvířata jen ojediněle.

„Mezi domácími zvířaty a člověkem existuje různý stupeň citlivosti k onemocnění. Kočky jsou k infekci nejméně vnímavé, za nimi následuje pes, nejvnímavější je člověk,“ vysvětluje Leoš Krkoška z pražské Animal Clinic, který z klinické praxe nezná případ lymské boreliózy u psa po styku s infikovaným klíštětem. Šedesát procent psů má podle veterináře protilátky proti boreliím. „Pes se s borelií setká, udělá si protilátky, ale klinicky neonemocní,“ uvádí Krkoška s tím, že je téměř zbytečné psy vakcinovat.

Jeho kolega Petr Jára z Českokrumlovska, které patří k lokalitám nejvíce zamořeným infikovanými klíšťaty, tvrdí, že mezi chovateli je minimální zájem o současný preparát pro psy. „Snad kvůli ceně, stojí 400 korun. A nevím o případech úhynu zvěře z klíštěte, to řepka působí větší problémy,“ míní veterinář Jára, který ale sám osobně boreliózu prodělal. „Je to bolestivé onemocnění.“

Bioveta má šanci zbohatnout

Soudobý preparát pro veterinární účely vyrábí v Česku právě Bioveta. Dokonce tento měsíc představila na veterinární výstavě v Hradci Králové preparát Borrelym 3 pro psy, kočky a koně. „Je to světový unikát, jako jediný chrání proti třem genomickým skupinám; Borrelia garinii, Borrelia afzelii, Borrelia burgdorferi sensu stricto a působí na americké i evropské kmeny,“ chlubí se ředitel společnosti Bittner s tím, že ale teprve vakcína připravená rekombinantní cestou, kterou vyvíjejí pro veterinární i humánní účely, bude výjimečná.

BRAND24

„Do vývoje jsme dali hodně peněz, až desítky milionů korun. Jakmile spustíme výrobu, vložené investice se určitě vrátí. Zatím je ale brzy odhadovat kdy a jaký profit budeme mít. Zda se nám náklady vrátí první či pátý rok výroby,“ míní ředitel Biovety, jejíž roční obrat dosahuje půl miliardy korun. Ve firmě pracuje 330 zaměstnanců, ve vývojovém středisku dělá kolem 35 lidí. S prvními kroky při vývoji nové vakcíny Biovetě pomáhala Lékařská fakulta Palackého univerzity v Olomouci a finančně ministerstvo průmyslu a obchodu. „Z 99 procent to bylo naše dílo,“ tvrdí šéf společnosti.

„Kdyby se Biovetě podařila vakcína pro lidi, pak by byla jednou z nejbohatších firem, protože borelióza u lidí je veliký problém. Pokud by to skutečně fungovalo, byl by to boom na světových trzích,“ hodnotí Krkoška z Animal Clinic.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).