Menu Zavřít

Česká ekonomika letos poroste o necelá dvě procenta

19. 4. 2010
Autor: profit

České hospodářství letos poroste o 1,7 procenta. Důvodem poměrně pozvolného ekonomického oživení je podle poradenské společnosti Ernst & Young provázanost českého hospodářství s EU. Česká národní banka letos odhaduje růst ekonomiky o 1,4 procenta, Ministerstvo financí o 1,3 procenta.

Autor: Martin Siebert

Ekonomika eurozóny by v letošním roce měla růst o jedno procento a v roce 2011 o 1,6 procenta. „Na Českou republiku měla recese v eurozóně výrazný dopad. Vzhledem k tomu, že více než 85 procent vývozu České republiky směřuje do zemí EU, se v následujících několika letech očekává jen velmi pomalý růst HDP,“ uvedla vedoucí partnerka Ernst & Young v ČR Magdalena Souček. V roce 2013 by měl růst HDP v Česku činit 4,5 procenta.

BRAND24

Odhady Ernst & Young počítají s tím, že se slabým růstem HDP se bude Evropa potýkat až do roku 2012. Ekonomické oživení navíc nebude mít ve všech zemích eurozóny stejné tempo. HDP eurozóny se podle prognózy vrátí na předkrizovou úroveň až v polovině roku 2012, kdy začne klesat i nezaměstnanost. Ta by se přitom měla nadále zvyšovat, a to až do poloviny roku 2011, kdy by mělo být v celé eurozóně bez práce více než 17 milionů lidí.

„Zatímco hospodářství Německa, Francie a zemí Beneluxu pomalu, ale jistě nabírá na obrátkách, jižní státy eurozóny spolu s Irskem musí zaměřit veškeré úsilí na snížení rozpočtových deficitů. Proto očekáváme, že ve Středozemí a v Irsku bude růst HDP v následujících dvou letech průměrně jen 0,6 procenta. Naproti tomu v Německu, Francii a v Beneluxu to bude trojnásobek,“ dodala Marie Dironová z Ernst & Young.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).