Menu Zavřít

Češi vloni prosázeli rekordních 98,1 miliardy

11. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Češi loni prosázeli v loteriích a sázkových hrách rekordních 98,1 miliardy korun. To bylo o 7,4 miliardy korun více než v roce 2005. Průměrný Čech starší 18 let loni prosázel zhruba 11 650 korun. Za posledních deset let se objem peněz v hazardních hrách v tuzemsku více než zdvojnásobil.

Češi loni prosázeli v loteriích a sázkových hrách rekordních 98,1 miliardy korun. To bylo o 7,4 miliardy korun více než v roce 2005. Průměrný Čech starší 18 let loni prosázel zhruba 11 650 korun. Za posledních deset let se objem peněz v hazardních hrách v tuzemsku více než zdvojnásobil. Vyplývá to z nejnovějších údajů ministerstva financí. Nejvyšší nárůst zájmu hráčů zaznamenaly takzvané technické hry, kam patří elektromechanické rulety a centrální loterijní systémy. Výše vsazených částek zde narostla meziročně takřka o čtvrtinu na 14,8 miliardy korun. Technické hry se tak staly druhé nejvýznamnější na trhu za bezkonkurenčně vedoucími výherními hracími automaty. „Centrální loterní systémy obsahují převážně klasické automatové hry a hráč na nich může za jedno otočení válců na obrazovce prohrát až 1000 korun,“ říká Zdeněk Barták ze Sdružení zábavního průmyslu UNASO. Výherní hrací automaty loni vytáhly z kapes hráčů 52,8 miliardy korun, což byla také dosud nejvyšší částka. Výherních strojů loni opět přibylo a navíc bylo možné soutěžit o vyšší částky. Celkem bylo loni v provozu 56 218 automatů, z toho v kasinech s možností vyšších výher 3258 přístrojů. Doposud nejúspěšnější byl loňský rok také pro kurzové sázky a loterie. Kurzové sázky loni slavily úspěch zejména kvůli významným sportovním událostem, včetně světového fotbalového mistrovství za účasti českých fotbalistů. Loterie, jimž dominuje společnost Sazka, zase poutaly pozornost kvůli šancím na výjimečné stamilionové výhry. Více než milion korun loni vyhrálo v některé ze sázkových her a loterií 75 Čechů. Útlum zájmu postihl pouze bingo. KROK DRŽÍ JEN MAĎAŘI

Růst sázení podle odborníků odrážel stoupající životní úroveň, která dále poroste. „S tím, jak roste kupní síla Čechů, stále více lidí si může dovolit utrácet více za luxusnější statky, třeba sázet. Nikoho tak asi nepřekvapí, že i letos hazardní trh poroste a jeho obrat překročí 100 miliard korun,“ domnívá se analytik Raiffeisenbanky Aleš Michl. Češi patří k nejnáruživějším hráčům ve střední Evropě, kde se jim vyrovnají jen Maďaři. V přepočtu výdajů na obyvatele průměrný český hráč zanechá u sázkových kanceláří zhruba dvakrát více peněz než Slovák a dokonce devětkrát větší obnos než Polák. Nejvíce se v Evropě sází v Británii, kde roční útrata na osobu převyšuje tuzemsko asi sedmkrát, vyplynulo z průzkumu za rok 2004. MĚSTA PROTI HAZARDU Proti šíření hazardu aktivně vystupují města. Několik měst a obcí z celkem čtyřiceti šesti, které vyhláškou regulují provoz hracích automatů na svém území, se spojilo a nedávno oznámilo vznik Sdružení měst a obcí proti hazardu. O zpřísnění pravidel usilují i senátoři a ministerstvo financí. „K našim cílům patří okamžitá kontrola nad finančními toky, která by se měla v budoucnu týkat výherních automatů, a přísnější pravidla pro udělování licencí,“ říká šéf loterijního odboru ministerstva financí Petr Vrzáň. Návrh nového loterního zákona by měl být vládě předán do konce roku a platit by měl od roku 2009. REKORDNÍ VÝHRY**

Na výhrách bylo loni ve všech sázkových a loterijních hrách vyplaceno 76,2 miliardy korun, což byla zatím rovněž nejvyšší suma. Rozdíl mezi vloženými penězi a výhrami si rozdělili provozovatelé, stát s obcemi a veřejně prospěšné organizace.

BRAND24

Do státního rozpočtu a rozpočtu obcí bylo formou správních poplatků a poplatků na státní dozor loni odvedeno 2,5 miliardy korun, o 224 milionů korun více než předloni. Na veřejně prospěšné účely bylo vloženo 2,2 miliardy korun. Ve prospěch obecních rozpočtů byly dále vybrány místní poplatky za provozování výherních automatů v objemu takřka 1,1 miliardy korun.

Nejlepší rok hazardu se projevil i na hospodaření předních provozovatelů. Sazka zvýšila za loňský rok zisk po zdanění o 9,5 procenta na rekordních 1,703 miliardy korun a její tržby stouply o více než desetinu na 10,289 miliardy korun. Provozovateli kurzových sázek Tipsport loni narostly přijaté sázky na 5,95 miliardy korun a jeho dceřiná firma pro výherní automaty a rulety Tipgames utržila zhruba 2,3 miliardy korun. Sázkový holding Synot měl loni tržby 6,5 miliardy korun a zisk před zdaněním 355 milionů korun. Společnost Fortuna loni zvýšila objem přijatých sázek o pětinu na 3,4 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).