Menu Zavřít

Češi vládě nevěří kvůli kauzám některých ministrů

15. 3. 2011
Autor: profit

Důvěra drtivé většiny občanů České republiky v koaliční vládu Petra Nečase je aktuálně na bodě mrazu. Kromě podoby reforem za to mohou i skandály některých ministrů.

Foto: Vlada.cz

Koaliční vládě vedené premiérem Petrem Nečasem pak aktuálně důvěřuje méně než čtvrtina veřejnosti. Výrazný pokles důvěry u občanů podněcují především kauzy s korupčním podtextem. Více jak dvoutřetinová většina občanů se totiž domnívá, že kauzy některých ministrů Nečasova vládního kabinetu mohou vést ke zpochybnění vládní protikorupční politiky, která je jednou z priorit středopravicové vládní koalice.

Ukazuje to exkluzivní průzkum společnosti SANEP z něhož rovněž vyplývá, že aktéři těchto kauz, ministři Alexandr Vondra (ODS), Josef Dobeš (VV), Pavel Drobil (ODS) a Vít Bárta (VV), kromě důvěry ztratili i podporu významné většiny veřejnosti, která většinově žádá jejich odstoupení.

BRAND24

Nadpoloviční většina respondentů (51,1%) mezi kauzami nerozlišuje a vadí jim jako celek. Při pohledu na jednotlivé vládní kauzy dle názoru 12,7% dotázaných nejvíce poškozuje důvěryhodnost vlády aktuální kauza ProMoPro, ve které figuruje ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Tento stav se odráží i na hodnocení samotného premiéra Petra Nečase, který jako představitel vládní koalice již není českou veřejností považován za osobnost garantující účinný boj proti rozbujelé korupci. Tento názor pak sdílí i značná část voličů ODS.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).