Češi se vracejí k lidovým lihovinám

09. května 2006, 00:00 - TOMÁŠ JOHÁNEK
09. května 2006, 00:00

Po desetiletích se Češi znovu vracejí k tradičním a lidovým lihovinám, které patří v restauracích a barech mezi levnější „kořalky“. Kromě klasického rumu, dnes tuzemáku, jde zejména o peprmintku neboli „zelenou“, klasickou vodku a slivovici s nižším obsahem alkoholu.

Už loni začalo docházet k renesanci tradičních lidových kořalek, které se u nás hodně pily před 20 až 30 lety, a poté byly dlouhá léta hojně zatracované,“ uvedl generální ředitel Stocku Martin Petrášek. Nejoblíbenější je nyní peprmintka, zejména u mladých lidí na diskotékách.

Před 30 lety se pilo nejvíce v restauracích, hospodách a barech brandy, které Stock trvale vyrábí. „Před 25 lety to byla peprmintka, o pět let později vodky, před 15 lety hopsinka, před deseti lety Fernet Stock a whisky Johny Walker a Ballantine’s,“ řekl ředitel prodeje Richard Švéda.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče