Menu Zavřít

Češi nám nevěřili, po mohli cizinci

25. 9. 2006
Autor: Euro.cz

MARTINA PŘENOSILOVÁ, MATEŘSKÁ ŠKOLA BABY BEE: Mateřská škola Baby Bee je v provozu více než rok. Patří ke špičkám ve svém oboru. Školkový program probíhá v angličtině a vedou jej rodilí mluvčí. „V začátcích nám hodně pomohli cizinci žijící v Praze, pro které je tato služba běžnou záležitostí,“ říká ředitelka Martina Přenosilová.

MARTINA PŘENOSILOVÁ, MATEŘSKÁ ŠKOLA BABY BEE: Mateřská škola Baby Bee je v provozu více než rok. Patří ke špičkám ve svém oboru. Školkový program probíhá v angličtině a vedou jej rodilí mluvčí. „V začátcích nám hodně pomohli cizinci žijící v Praze, pro které je tato služba běžnou záležitostí,“ říká ředitelka Martina Přenosilová. Za měsíc u vás rodič zaplatí až 16 tisíc korun. To není málo. Máte dostatek klientů? Ve srovnání s čím to není málo? Se státní školkou, nebo s paní na hlídání? I s těmito názory se setkáváme, ale věřte mi, že po odečtení nákladů na umístění jednoho takového dítěte opravdu mnoho nezbývá. Jsem přesvědčena, že pro své klienty děláme maximum, dodáváme na trh stoprocentní kvalitu. Jaké problémy nejčastěji řešíte?

Určitě máte na mysli legislativu, ale my kupodivu nejvíc narážíme na problém nespolehlivosti některých našich klientů, případně zájemců. To nám trochu přidělává práci a ubírá čas a energii, kterou bychom mohli věnovat dětem. V Česku se totiž stále nenosí omlouvání se ze schůzek, z docházky a tak dále. Samozřejmě jsou i tací klienti, kteří si váží vaší práce, jsou spokojení se službami a měřítkem je pro ně především spokojenost a rozvoj jejich dítěte. To je pro nás tou největší odměnou.

Jak se daří školce po ekonomické stránce?

Podnikat ve školství není příliš snadné, trh je sice nenasycený, ale například co se týká hlídání dětí, zavádíme nový produkt, který český zákazník nezná, a s tím samozřejmě souvisí spousta práce a problémů. Často se setkáváme i s názory, že se snažíme vydělat peníze na dětech, ale pokud by tomu tak bylo, vybrala bych si jiný druh podnikání. Velká část české společnosti si totiž stále neuvědomuje, že investice do vzdělání svého dítěte je nejlepší možnou investicí do jeho budoucího života. V začátcích nám hodně pomohli cizinci žijící v Praze, pro které je tato služba běžnou záležitostí. Přece jen, český klient je poměrně nedůvěřivý, a získat ho na svou stranu je dlouhodobý proces. Přesto bychom v příštím roce rádi expandovali, otevřeli jedno, možná dvě další zařízení a vytvořili tak řetězec, který byl v našem původním záměru.

BRAND24

Jakým způsobem vybíráte personál? Personál musí mít pedagogické, případně zdravotnické vzdělání, musí umět anglicky, výhodou jsou další jazyky, kurzy či školení. Ale musím říct, že z velké části přihlížím k nadšení pro práci, k citu získat děti ke spolupráci a ke kreativitě. V tomhle zastávám názor, že pedagogem se člověk neučí, ale rodí. Myslíte, že je mateřských škol dostatek, nebo je trh stále nenasycený?

V žádném případě není dostatek kvalitních mateřských škol v místě bydliště. Například okrajové části Prahy, kde vznikají celé oblasti rychle se rozrůstajících satelitů a kam se z 90 procent stěhují mladí lidé připravující se na založení rodiny, nemají potřebné zázemí pro děti. Bohužel obce se většinou tváří nezúčastněně a v lepším případě se snaží nalézt soukromého investora, aby se ony samy nemusely o nic starat. A tak dochází k tomu, že lidé vozí děti do školek i přes celou Prahu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).