Menu Zavřít

Češi na svých domácích miláčcích nešetří

23. 1. 2006
Autor: Euro.cz

JAN HERČÍK, VETERINÁRNÍ KLINIKA HOROMĚŘICE: „Poptávka po veterinární péči pro malá domácí zvířata je v Česku vysoká a dále poroste,“ tvrdí veterinář Jan Herčík.

CONTENT24

JAN HERČÍK, VETERINÁRNÍ KLINIKA HOROMĚŘICE: „Poptávka po veterinární péči pro malá domácí zvířata je v Česku vysoká a dále poroste,“ tvrdí veterinář Jan Herčík. * Horoměřice jsou přece jen kousek od Prahy. Najde k vám klientela cestu? Určitě ano. V databázi máme přes dvacet tisíc klientů, denně provádíme v průměru pět operací a na ambulanci ošetříme kolem čtyřiceti zvířat. Na nedostatek zákazníků si skutečně nemůžeme stěžovat. * Ceny veterinárních výkonů jsou přitom poměrně vysoké… Mám pocit, že péče o malá domácí zvířata a ochota obětovat značné finanční částky za jejich léčbu je v České republice na vyšší úrovni než ve vyspělých zemích západní Evropy. V tomto ohledu jsme bohatší státy tak trochu předběhli. * Podle čeho tak soudíte? Podívejte se večer do nějakého pražského parku a spočítejte pejskaře - budou jich desítky. A zkuste totéž udělat na západ od našich hranic - tam jsou v tuto dobu parky liduprázdné. Lidé na západě se svým psům prostě tolik nevěnují jako u nás. * Jsme ale ochotni i utrácet? Ano, a to nemluvím jenom o bohatých. Mohl bych vám vyprávět docela dojemné historky o starých nemajetných lidech, kteří jsou ochotni pro zdraví či záchranu svého psa či kočky obětovat velmi značné sumy - některé složitější operace mohou stát i desítky tisíc korun. Ale v takových případech majitel nemocného zvířete obvykle nezaváhá ani vteřinu. My se jim ostatně snažíme vycházet vstříc a tam, kde je to zapotřebí, umožňujeme splátkové platby. A se splácením nemáme žádné potíže. I to nakonec jenom potvrzuje to, co jsem už říkal. * Chovatelé tedy za Unií nijak nezaostávají. A co veterináři? Myslím, že v uplynulých patnácti letech urazila veterinární medicína v Česku ohromný kus cesty. Troufám si říct, že poskytujeme služby srovnatelné s Německem či Francií a jen málo zaostáváme za Spojenými státy či Británií, které v tomto oboru představují světovou špičku. Ostatně - mnoho nezaostáváme ani za humánní medicínou. Nedávno v Mimoni zahájil provoz i „zvířecí“ počítačový tomograf. Takže už nám schází jen zařízení pro vyšetřování magnetickou resonancí. Technika ale není to jediné, co se ve veterinární péči zlepšuje. Sílí poptávka po komplexnějších službách a i s tím se vyrovnáme. * Co si máme pod pojmem komplexní péče představit?**

Nejen terapii včetně možnosti hospitalizace, ale také prevenci. Vedle toho musíme umět poradit jak se stravou, tak i s výchovou zvířete. A to všechno po celý týden včetně nedělí celých 24 hodin denně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).