Menu Zavřít

Češi chtějí luxusnější a větší byty

17. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Postavit a prodat byt v drtivé většině českých, moravských a slezských měst není zatím stále žádný problém. Developerské firmy hlásí růst zájmu o větší a luxusnější byty, stavba levnějších nájemních bytů zaostává.

Netradiční bydlení

Postavit a prodat byt v drtivé většině českých, moravských a slezských měst není zatím stále žádný problém. Developerské firmy hlásí růst zájmu o větší a luxusnější byty, stavba levnějších nájemních bytů zaostává.

ostoucí tuzemská ekonomika i mzdy se projevují i v požadavcích lidí na nové bydlení. S tím samozřejmě rostou také ceny, za které se toto bydlení pořizuje. Z analýzy bytové výstavby v roce 2006 Českého statistického úřadu vyplývá, že průměrná pořizovací cena bytu v rodinném domě byla loni 2,85 milionu korun. To je o 3,9 procenta více než v roce 2005.

V bytovém domě loni klienti byt pořídili v průměru za 1,66 milionu korun, tedy o 5,7 procenta více než předloni. Celková hodnota nově postavených bytů byla loni 62 miliard korun.

Nejdražší byty se v roce 2006 stavěly ve Vřesině na Opavsku, kde cena dosáhla až 9,86 milionu korun. Drahé byty se stavěly i v pražských Průhonicích (6,59 milionu korun) či v Podolí u Brna (5,09 milionu korun). Nejlevnější výstavbu naopak statistici zjistili v Horních Dubenkách u Jihlavy a ve východočeské Úpici. V obou obcích začínala pořizovací cena bytu na 0,62 milionu korun. Nejvíce bytů se stále staví v okolí větších měst, výstavba naopak zaostává na severní Moravě a v severních Čechách.

Mezi obce s největším počtem dokončených bytů patří Praha, kde loni vyrostlo 5186 bytů. Se 1443 byty ji následovalo Brno, na třetím místě skončila Plzeň se 700 byty.

Roste i velikost stavebních pozemků, která v loňském roce u rodinných domů činila v průměru 1080 čtverečních metrů oproti 888 metrům v roce 1997. Rodinné domy se nejčastěji staví s byty velikosti 5+1 a průměrné ploše 98 čtverečních metrů. Mezi bytovými domy převládají byty o velikosti 2+1 (průměrná velikost 50 čtverečních metrů). Z materiálů převažuje zděná výstavba, malý zájem je naopak o dřevo.

CONTENT24

Jistým rizikem nejen pro bytovou výstavbu je nedostatek stavebního materiálu. „Poptávka po stavebních pracích je velká a přetrvá zřejmě i v budoucnu. Nedostatek stavebního materiálu spolu s bariérou pracovních sil ale brzdí výstavbu,“ upozorňuje ředitel sekce produkčních statistik Českého statistického úřadu Josef Vlášek. Dodává, že nedostatkové jsou především pálené materiály, keramické a minerální výrobky. 

 (čtk)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).