Menu Zavřít

Češi a Němci navěky spolu

2. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Makroekonomika

Myslet si, že české exportéry spasí USA nebo Čína, je poměrně bláhové. Na osudu eurozóny jsme závislí víc, než si myslíme

BRAND24

S tím, jak se eurozóna a s ní i celá západní Evropa stále více potýkají s tíhou vlastního zadlužení, zaznívá v Česku stále častěji názor, že na osudu západních zemí nám v podstatě příliš záležet nemusí. Češi totiž údajně exportují hlavně do Německa, a to zase exportuje hlavně do USA a Číny. Tento pohled nabídl kupříkladu Aleš Michl (viz jeho dubnový článek na blogu Aktuálně.cz Jsme závislí víc na Číně, nebo na Německu?).
Je pravda – a není to vlastně žádné velké překvapení – že Česko skutečně vyváží do Německa podstatnou část svých produktů. Podíl zboží vyvezeného k sousedům za západní hranicí se pohybuje okolo třetiny (automobily včetně náhradních dílů jsou přitom až na třetím místě za elektronikou a strojírenstvím). České hospodářství doslova dýchá ve stejném rytmu jako to německé, o tom nemůže být sporu.
Jiná věc je, zda je Německo skutečně pro české výrobky jakousi přestupní stanicí předtím, než se vydají za Atlantik nebo na Dálný východ. Tedy v překladu, nakolik jsme ve skutečnosti závislí na vitálnosti USA a Číny. Popravdě, bylo by to krásné. USA sice minulý týden málem zbankrotovaly, ale stačila malá technická úprava (viz str. 62) a rázem vidíme, že Spojené státy jsou i přes vysokou nezaměstnanost v podstatě za vodou. A Čína? O světlé budoucnosti asijského obra už psalo tolik odborníků, že člověk skoro lituje, že se tam nenarodil.
Jenže. Ze struktury německého exportu vidíme, že Čína i USA sice jsou jedněmi z hlavních cílových destinací, ve srovnání s tím, kolik toho Němci vyvezou do zemí eurozóny, je to ale poměrně zanedbatelné množství. Dokonce je zajímavé si všimnout, že naši sousedé exportují více do Česka a do okolních zemí než do USA nebo Číny.
Německý vývoz do Asie sice v posledních letech nezanedbatelně roste, stále ale ještě nemůžeme tvrdit, že by Angela Merkelová měla denně sledovat vysílání čínské státní televize a od vyčerpávajících summitů v Bruselu si dát pohov. A už vůbec nemůžeme mluvit o tom, jak nás jednou Čína nebo USA spasí před evropským peklem. Euro neeuro jsme součástí Evropy. A naši exportéři by s tím měli rozhodně počítat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).