Menu Zavřít

Černé hřiště

23. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Devatenáctihektarová stavba bez povolení? Bez problémů!

Většina stavebníků se ještě dlouho po úspěšné kolaudaci své nemovitosti budí děsivými sny, v nichž vystupují obří kulatá razítka a úředníci zasypávající je nejrůznějšími formuláři. Vedle nich existují tací, kteří se podobnými formalitami na stavebních i jiných úřadech prostě nezabývají. Koupí pozemek, v tichosti něco postaví a povolení? K čemu, když se v nejhorším za pár let, až budou úřady rozhodovat mezi kompromisem a odstraněním stavby, udělí dodatečně. A povolí se i leccos navíc, co by v případě stavby na zelené louce nikdy neprošlo.

K čemu povolení?

Stejně se zachovali majitelé golfového hřiště v Podbořánkách na Jesenicku. Na šestihektarové části pozemku o celkové rozloze zhruba pětadvaceti hektarů nejdříve postavili řádně a se stavebním povolením klubovnu, cvičnou louku a dvě cvičné jamky. Později v tichosti a na černo dobudovali klasické devítijamkové hřiště. Tím zasáhli do populace deseti zvláště chráněných živočišných a rostlinných druhů. Dle stanoviska České inspekce životního prostředí byl nejméně dvěma chráněným rostlinám – prstnatci májovém a úpolínu evropském - výstavbou hřiště výrazně umenšen životní prostor. Dráha šesté jamky zasahuje do chráněných zón lokálních biokoridorů.

Nevidomí úředníci.

Zarážející je i fakt, že černá stavba na ploše bezmála dvaceti hektarů zůstala zcela nepovšimnuta jak ze strany úředníků ze stavebního úřadu, tak ze strany orgánů ochrany životního prostředí. „Ty stavby jsou nevýrazné, nikoho asi nenapadlo, že je nutné mít stavební povolení. Úřady na kontroly nechodily, navíc úředníci asi nemají moc přehled o tom, že třeba golfový turnaj se musí odehrát na nejméně devíti jamkách, a že se jich tam tedy sedm dostavělo,“ soudí Gabriela Licková, která v řízení o odstranění černé stavby hřiště zastupuje společnost Golf Park Podbořánky. Přes neschopnost stavebního úřadu by ale aktivita směrem k získání stavebního povolení měla být povinností stavebníka. „Majitelé klubu porušili zákon, to je jasné a to přiznáváme. Teď se to ale snaží dát do pořádku,“ tvrdí Licková.

Proč ta změna?

Jenže je nutné vysvětlit, proč se snaží. Golf Park Podbořánky totiž hodlal dosavadní devítijamkové hřiště rozšířit na osmnáct jamek a zahájil proto proces EIA (posouzení vlivu záměru na životní prostředí - pozn. redakce). Přitom se díky připomínkám místních obyvatel přišlo nejen na to, že hřiště stojí bez povolení, ale i na zásah do chráněných oblastí a druhů. „Ten zásah do přírody je samozřejmě problém. Jsme tu v cenné krajině, často chráněné a platí tu jiná pravidla než na běžných územích. Hřiště samotné z devadesáti procent krajině neubližuje, naopak je pro ni hodnotnější než zemědělská výroba, která by tam jinak byla. Navíc oživuje region, přitahuje k nám lidi. Na druhé straně zákony se musí dodržovat,“ říká starosta Jesenice a současně poslanec ČSSD Petr Sunkovský. Klub by se prý měl ve vlastním zájmu postarat o rychlou dodatečnou legalizaci stavby. „Mají tam předběžné opatření zákazu hry na dvou jamkách, které nejvíce ohrožují chráněné prvky. Já nechci předjímat rozhodnutí stavebního úřadu, ale tenhle problém se prostě musí vyřešit co nejrychleji,“ tvrdí Sunkovský.

BRAND24

Kraj v akci.

To ale zřejmě nebude možné. „Z hlediska záměru devítijamkového hřiště EIA vůbec neproběhla. Byl tam několikrát porušen zákon a majitelé se nyní snaží nějak to dát do pořádku. Není to sice zatím jisté, ale Krajský úřad Středočeského kraje se zřejmě nespokojí se závěry zjišťovacího řízení (právě probíhající proces EIA v rámci řízení o odstranění stavby - pozn. redakce), ale bude požadovat posouzení hřiště dle zákona 100/2001 Sb., do něhož vstupují všechny zainteresované streany včetně okolního obyvatelstva,“ říká referent odboru životního prostředí Středočeského kraje Václav Žák. S tím souhlasí i botanik Václav Somol, který na zásah do chráněných druhů upozornil. „Ta lokalita je v podstatě zničená a nedokážu posoudit, zda se dá ještě zachránit. Je to ale možné. Pokud se tam rozběhne velká EIA (tedy posouzení dle zmíněného zákona - pozn. redakce), rozhodně se jí zúčastním,“ říká Somol. Což by ve výsledku znamenalo, že se celá kauza potáhne ještě zhruba rok.

Golfová evoluce.

Na výsledek bude čekat i stavební úřad Jesenice, který o další existenci hřiště nakonec rozhodne. „V současné době jsme řízení o odstranění stavby přerušili, aby mohla EIA proběhnout. Z našeho pohledu jde o stavbu pod rozlišovací schopností úředníků stavebního úřadu. Je to vlastně jen upravená louka, z níž se tak nějak vyvinulo hřiště,“ říká šéfka jesenického stavebního úřadu Jaroslava Pašíkovská. Prý si sedmi načerno postavených jamek nikdo nevšiml, protože úředníci neběhají po lesích a nezkoumají, zda na loukách někdo hraje golf. „Rozhodneme až na základě výsledků EIA. Pokud uloží vlastníkovi nápravu konfliktů s chráněnými druhy a on ji provede, nemáme s dodatečným povolením problém. Pokud bude závěr EIA negativní, nařídíme stavbu odstranit,“ tvrdí Pašíkovská.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).