Menu Zavřít

Ceny v průmyslu zrychlily růst na 1,5 procenta

15. 6. 2010
Autor: profit

Ceny průmyslových výrobců se v květnu meziročně zvýšily o 1,5 procenta po dubnovém růstu o 0,4 procenta. Oproti dubnu byly květnové ceny vyšší o 0,7 procenta.

Autor: sxc.hu

BRAND24

„Růst cen v průmyslu by měl pokračovat v průměru i do konce roku, i když již patrně nebudeme zaznamenávat tak vysoká meziměsíční zvýšení,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory nyní rostou ceny podobně jako jinde ve světě. „Dnešní data svým růstem naznačují oživení ekonomiky a návrat do normálu,“ dodal. Nárůst průmyslových cen je podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka argumentem proti úvahám o možnosti dalšího snížení úrokových sazeb ČNB.

Největší vliv na meziroční růst cen průmyslových výrobců měly zejména koksárenské a rafinované ropné produkty. Ceny zemědělských výrobců byly podle Českého statistického úřadu meziročně nižší o 1,2 procenta a ceny tržních služeb o 1,8 procenta. Oproti předchozímu měsíci však mírně stouply. Ceny stavebních prací v obou případech nepatrně klesly. Pohyb výrobních cen se postupně projevuje v obchodech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).