Menu Zavřít

Ceny ADSL (dočasně) padají

24. 1. 2005
Autor: Euro.cz

PŘIPOJENÍ K INTERNETU Poplatky za ADSL s novým rokem klesají. Úspora však není jednoznačná. Před rozhodnutím se podrobně informujte a teprve poté se rozhodněte, zda jsou pro vás nabízené služby vhodné. S rychlým internetem ADSL se v posledních dnech dějí neméně rychlé změny.

PŘIPOJENÍ K INTERNETU Poplatky za ADSL s novým rokem klesají. Úspora však není jednoznačná. Před rozhodnutím se podrobně informujte a teprve poté se rozhodněte, zda jsou pro vás nabízené služby vhodné. S rychlým internetem ADSL se v posledních dnech dějí neméně rychlé změny. S výraznou slevou přišla minulý týden jako první společnost Tiscali. Ceny, za které ADSL nabízí, klesly až o 36 procent. Vzápětí přinesl novou nabídku zákazníkům i Český Telecom, který také výrazně zlevnil. Nic však není zadarmo, a to platí i v tomto případě. K osvětlení problému je nejprve nutné si udělat menší výlet do historie. Prakticky téměř všechny tarify a služby na technologii ADSL v Česku jsou dostupné na základě velkoobchodní nabídky od Českého Telecomu. Jeho produkty si koupí ostatní alternativní operátoři a také samotný Telecom a všichni pak vytvářejí na jejím základě vlastní tarify. Ty se pak samozřejmě mezi sebou nemohou příliš výrazně lišit. Telecom své služby nabízí všem velkoobchodně, protože mu tak přikazuje zákon a téměř všechny telefonní linky mu v Česku de facto patří. V polovině prosince rozeslal Telecom konkurentům novou velkoobchodní nabídku, na jejímž základě začínají operátoři představovat nové tarify. Zase si budou hodně podobné, ovšem světlé výjimky se najdou. V době uzávěrky byly známy následující novinky. ČESKÝ TELECOM Nový tarif Telecomu se jmenuje Internet Optimal. Jeho mottem je heslo: Až jeden megabit za 950 korun. Klíčové je slovo „až“. Ne každý má totiž nárok na maximální rychlost. Za „tisícovku“ dostanou jeden Mbps pouze šťastlivci, kteří mají telefonní linku maximálně do 3400 metrů od ústředny. Kdo se vejde do pásma 3401-3800 metrů, za stejnou cenu dostane jen 512 kbps. Výměnou za nižší rychlost jim Telecom nabídne vyšší týdenní datový limit. Ten je pro rychlost 1024 kbps jeden gigabajt týdně, pro rychlost 512 kbps je o polovinu vyšší. Po jeho překročení klesne rychlost na padesát procent a po překročení dvojnásobku limitu na čtvrtinu. Firma rovněž snížila aktivační poplatek služby z 1178 korun na korunu a novým klientům odpouští první paušál. Zákazníci, kteří nemají pevnou linku, si ji mohou zřídit za 99 místo běžných 3500 korun. Kromě drobnosti se slovem „až“ má akce další dvě úskalí. Prvním je časová omezenost nabídky. Kdo chce uspořit na zřízení linky a paušálu, musí nabídku uzavřít do 17. dubna. Druhý háček už je větší. Je nutné se upsat na jeden rok. Znamená to, že se upíšete k zaplacení 10 450 korun za celý rok. Cena je to sympatická, ale je nutné si uvědomit, že poplatky rychle klesají. A není jasné, kde budou za šest měsíců. Pak se může původně výhodný svazek přeměnit na těžké okovy. Držitelé jiných tarifů si mohou nechat své původní, nebo přejít na tento nový za jednu korunu. Připojení o stejných parametrech bude nabízet také Eurotel. V rámci balíčku ale bude také tarif pro volání z mobilního telefonu s 30 volnými minutami za 1070 korun. A CO NA TO KONKURENCE**?

Férověji se k zákazníkům postavila Nextra, která neprodává ADSL s magickou douškou „až“ jeden Mbps, ale službu rozdělila na dva nezávislé tarify. Aktivace je také za jednu korunu a služba ADSLink Basic Lite 512/128 s limitem 3 GB byla zlevněna z původních 975 na 822 Kč. Úspora u ADSLink Basic Lite 1024/256 s limitem 6 GB je vyšší - místo původních 1658 se zaplatí 1179 Kč. Pokud se někdo pro Nextru rozhodne, musí si službu objednat do 17. dubna.

CONTENT24

Zřejmě nejoblíbenější rychlost ADSL 512/128 kbps bude nově od Tiscali v tarifu Standard s datovým limitem 3 GB dat za 713 korun. Cena se oproti roku 2004 snížila o 31 procent. Akční nabídka platí do 17. dubna, kdy je navíc zřízení služby za korunu. Nadále Tiscali nabízí nejlevnější ADSL 256/64 za 594 korun a 3 GB datového limitu. Rychlost 1024 kbps přijde na 1179 korun.

Zatím poslední, kdo zveřejnil inovovanou nabídku v reakci na Telecom, je eTel. Ten bude ADSL s rychlostí 512 kbps prodávat za 773 korun, o stokorunu dražší bude dvojnásobná rychlost. Aktivaci služby je do 17. dubna za jednu korunu. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).