Menu Zavřít

Centrální herna dráždí. Plán Vsetína prověřuje regulátor

28. 7. 2016
Autor: Martin Abegglen CC BY-SA 2.0 Flickr

Plánovaná vsetínská centrální herna naráží na odpor. Krok, kterým radnice plánuje zlikvidovat soukromé provozovatele hazardu ve městě, prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

O omezení hazardu ve městě rozhodli zastupitelé města koncem loňského roku. S platností od letošního ledna přijalo vyhlášku, která má zakázat výherní automaty a veškerý hazard ve městě „stěhuje“ do jedné centrální herny. Vyhlášku však napadají soukromí provozovatelé, kteří kvůli opatření přijdou o nemalé výdělky.

Někteří z nich se zřejmě s podezřením, že jde o porušení spravedlivé hospodářské soutěže, obrátili na antimonopolní úřad. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel podnět týkající se této věci, který prověřuje. Nesoulad postupu města se zákonem o ochraně hospodářské soutěže může Úřad konstatovat až v případném správním řízení, pokud v rámci šetření podnětu budou zjištěny důvody k jeho zahájení,“ řekl webu Euro.cz mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Identitu subjektu, který podnět na úřad podal, nesmí regulátor prozradit. Opatření města Vsetín a regulaci hazardu ovšem na jaře kritizoval majitel sázkové a loterijní společnosti Synot Ivo Valenta. Podnikatel a senátor poukázal na to, že regulace povede k rozkvětu nelegálních černých heren.

Boj o provoz monopolu

Vsetínská vyhláška, pokud ji ÚOHS nenapadne, začne naplno platit v příštím roce. Letos v lednu začalo přechodné období, během kterého město vsetínským provozovatelům hazardu již neprodlužuje licence. Ve městě je nyní 32 heren s 265 hracími automaty. Centrální herna, kterou chce město zřídit, nabídne pouze 20 automatů.

V tendru na provoz herny zvítězila tento měsíc v elektronické aukci společnost Helvet Gastro se sídlem v Praze. Za pronájem Lidového domu v centru města, kde bude herna fungovat, nabídla 5,96 milionu korun ročně.

BRAND24

Vyvolávací cena v aukci byla 2,8 milionu korun, do vysoutěžené částky se přihazovalo 35 minut. Do aukce se přihlásilo sedm zájemců. Vítězná firma může ve Vsetíně provozovat hernu po dobu deseti let. K dispozici bude mít celou budovu včetně divadelního sálu a hudebního klubu Tři opice.


Čtěte také:

Komárek se Šmejcem vstupují do největší italské loterie

Babiš chce spolu s EET spustit účtenkovou loterii

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).