Menu Zavřít

Cena za internet klesá

3. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Vysokorychlostní připojení ADSL

Zlevnění internetu operátoři kompenzují snižováním rychlosti. Eurotel spustí nový způsob připojení k internetu a T-Mobile si na něj stěžuje u Evropské komise.

Silná konkurence tlačí poskytovatele připojení k internetu ke neustálému snižování cen. Poplatky za vysokorychlostní přístup k internetu ADSL se od doby jeho spuštění snížily téměř třikrát. Naposledy snižovala ceny společnost Tiscali, a to na 594 korun měsíčně (všechny uvedené ceny jsou včetně DPH).

Je to vůbec poprvé, co ceny prolomily hranici 600 korun. Věc má ale několik háčků. K poplatku za ADSL je třeba ještě připočíst několikasetkorunový paušál za telefonní stanici. I tak cena včetně DPH nevystoupá nad tisícikorunovou hranici.

Druhý háček spočívá ve výrazném snížení rychlosti připojení. Standardní rychlost ADSL v tuzemsku začíná na 512 kbps, Tiscali však zlevněný internet nabídne s poloviční rychlostí (256 kbps) a limitem stažených dat. Měsíčně tak budou moci klienti Tiscali stáhnout tři GB dat, tedy tolik dat, kolik odpovídá zhruba čtyřem plným CD-ROM. Služba už nebude vysokorychlostní, ale pořád bude rychlejší a dražší než připojení přes klasický modem.

Posledním zádrhelem je časový závazek. Klient se musí ke službám upsat minimálně na dva roky. Pokud se upíše do konce srpna, získá za nižší cenu standardní rychlost 512 kbps.

Nyní lze jen spekulovat, zdali se do té doby výrazněji změní podmínky na trhu a akce se prodlouží, případně se k Tiscali přidají další operátoři.

Kabelovky také snižují

Stejnou cestou se vydávají také kabelové televize, které pilotně nabízejí připojení nižší rychlostí za sníženou cenu. Kabelová firma UPC v některých místech testuje připojení o rychlosti 128 kbit/s za 779 korun pod názvem chello light. Konkurenční Karneval chystá levnější variantu připojení na podzim.

Z náznaků také vyplývá, že v pondělí 2. srpna - kdy vychází toto číslo Profitu, zlevní ADSL také dominantní hráč na trhu, společnost Český Telecom. Na ten den je totiž svolána společná tisková konkurence firem Eurotel a Český Telecom, kde by zástupci firem úpravu cen mohli oznámit. V poslední době Telecom nabízel službu Internet Expres za 1190 korun včetně poplatku za telefon.

Rychlé připojení od Eurotelu

Na stejné konferenci pravděpodobně oznámí Eurotel spuštění provozu rychlého mobilního připojení prostřednictvím sítě CDMA.

O této službě se hovoří již přes půl roku. Eurotel ale musel se spuštěním počkat na povolení Českého telekomunikačního úřadu, kterému předcházelo vyhodnocení zkušebního provozu služby. Původně přitom firma plánovala komerční nabídku již na květen. Kvůli problémům s rušením okolních frekvencí ale bylo datum několikrát posunuto.

Zkušební provoz služby CDMA, která by měla fungovat v kmitočtovém pásmu starší mobilní sítě NMT s předčíslím 601, rušil především televizní vysílání. „Rušení příjmu televizního vysílání bylo v dotčených místech vyřešeno na náklady Eurotelu. Případné další možné rušení bude odstraňováno obdobným způsobem,“ uvedl předseda Českého telekomunikačního úřadu David Stádník.

Služba CDMA by měla umožnit mobilní připojení o rychlosti kolem 200 kbit/s, což je asi pěti- až desetinásobek současné rychlosti pro připojení z mobilního telefonu. Eurotel by měl službu nabízet i jako možnou alternativu služby Internet Express od mateřského Českého Telecomu.

Konkurence protestuje

BRAND24

Právě proti této službě si stěžuje konkurenční T-Mobile u Evropské komise. T-Mobile ve stížnosti podle ČTK upozorňuje na to, že Eurotel získá po spuštění sítě exkluzivní postavení a znevýhodní konkurenci, což je v rozporu s právem unie. Podle mluvčího T-Mobile Jiřího Hájka je konkurence nutnou podmínkou pro pokles cen a stejně jako u volání z mobilu by mělo více nabídek existovat i u CDMA. „Chceme, aby stejná konkurence fungovala i v rychlém mobilním internetu,“ konstatoval Hájek. T-Mobile očekává, že mu dá Evropská komise za pravdu.

O pásmo Eurotelu se již ucházeli další operátoři. Chtěli, aby Eurotel v okamžiku spuštění služby přišel s velkoobchodní nabídkou. „Žádosti tohoto druhu považujeme za předčasné, protože sami ještě zmíněnou službu neposkytujeme,“ reagoval Eurotel ústy své mluvčí Diany Dobálové.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).