Celý kopec dobrot

05. dubna 2011, 12:45 - Milan Ballík
05. dubna 2011, 12:45

Z někdejší sámošky se dávno stalo vzývané centrum obžerství

Jaro mění touhy labužníků. Ne že by omezili své cesty za dobrou a lepší krmí, avšak orientují se na podniky usazené mimo gastronomií těhotné centrum metropole. Jedním takovým, po čertech už „provařeným“ je restaurace Na Kopci. Někdejší sámoška, jakých byly podle jedné šablony střiženy stovky, změnila dílem své poslání. K radosti všech mlsných v ní „zahnízdila“ kuchyně, která si v krátkém čase důrazně řekla o denní přísun spokojených hostí.

Mořská armáda velí

Prakticky hned za dveřmi si vás podmaní nevšední, zčásti provokující, zčásti uklidňující výzor místností. Ať je to úvodní protáhlá prostora s nezaloženými stoly tvořící jakýsi výčep, nově přibyvší místnost po straně či nerozměrné pódium v čele. Stěny i strop pokrývají potom fotografie budící pozornost, na nichž je zdokumentován dosavadní život obou hlavních protagonistů restaurace, Tita Eliáše a Jana Turka.
Jako vždy usazen ve „výčepu“ (jsem totiž notorický „neobjednávač“ a místo si předem nerezervuji), mezi studováním nabídky ve vtipném a důmyslně sestaveném lístku tu a tam mrknu na zeď, abych zhlédl první krůčky šéfkuchařovy, první školní den, první taneční… Program večeře dávám dohromady velice snadno, zbývá tedy ještě chvilka na nahlédnutí do leporela provozovatelů restaurace Na Kopci. Z obrázků registruji i jejich někdejší činnost sportovní, dál se však nedostávám.
To skrze bouillabaissu se šafránovou omáčkou rouille, která intenzivní exotickou vůní prodchla celý lokál. Z hladiny nachového jezera polévky vystupují bílé ostrovy rybího masa – jsou ho nejméně dva druhy – vedle nich se nacházejí do kroužku stočené krevety, ještě dále potom opalizující oválek jakubské mušle. Hned první sousto dává jasně najevo, kdože je generálem celé té malé armády chutí.
Sousto se nese pod taktovkou aromatického vlivu šafránu, lehce provokativního a mírně štiplavého. Jakmile však narazíte na maso, vzácný odér koření ustoupí do pozadí, aby uvolnil scénu famózním rybám. Seznámíte se tak s vazkou, šťavnatou pražmou, sládnoucí krevetou nebo panensky cudnou slávkou. Všechny nabízejí patrný nádech moře, ovšem pokaždé jiný. Jako by se odér všech rybářských přístavů pobřeží spojil v jednu univerzální, nenapodobitelnou příchuť slaných vod. Ta se na chvíli ujme vlády, umocněna olivovo-česnekovým dotekem omáčky, a podrží si nenápadnou převahu. Ovšem jen do okamžiku doznívání chutí, neboť v tu chvíli znovu převezme otěže šafrán a zastře konečné vyznění svým exotickým pláštíkem jižní rozpustilosti.

Zdivočelé senzory

Tahle provensálská polévka, je-li správně ustrojena, má hned dvojí efekt. Pravda, trochu si odporující. Vyblázní smysly na maximum, navnadí je na chuťovou vlnu Středomoří a vzbudí touhu po dalších rybích vůních a chutích. Zároveň je přitom natolik sytá, aby postačila k dokonalému pocitu příjemné zdravé naplněnosti. Vždy, když s tímto zápasím, navzdory jasnému signálu druhého vjemu podléhám tomu prvnímu.
Tak je tomu i dnes. Poroučím si pečený filet z modrohlava s rizotem milanese a artyčoky, a když přede mnou přistane, okamžitě vím, že to byla dobrá volba. Výsostně vykroužené rizoto správné konzistence, s pevnými, skusu se zprvu bránícími zrnky jakostní rýže, chlubně a až marnotratně nabídlo rozevřený vějíř chutí. Jednak šlo o elegantní podkreslení vínem, jednak si své uhájil neodmyslitelný olej i sebevědomý šafrán, byť se objevil v rizotu v množství víceméně dobře skrytém. Patrné bylo také pohlazení parmazánu. Optimálně upravené, trochu tučnější maso modrohlava se ocitlo ve společenství chutí, které je podtrhly, aniž by jakkoliv ublížily jeho jedinečně vycizelované chuti znamenité rybiny.
V tomto momentu nastoupilo vládu dravé obžerství. Dávno už více než do polosyta pln, povoluji stavidla žravosti, chápu se lístku a znovu pročítám nabídku, třebaže jsem vlastně dlouho rozhodnut. Teď to bude daněk, vážení, říkejte si, co chcete. Uzavřít hody kusem lahodné zvěřiny, co může být lepšího?! S posledním zbytkem váhání polohlasně opakuji heslo z menu – daňčí hřbet v rozmarýnovém kouři s mandlovými kroketami a sezonní zeleninou – a na krátkou vteřinku váhám. Není to přece jen příliš?
Vtom přistoupí ke stolu číšník. Pracuje nenápadně, bystře a s lehce nasazeným, přátelským tónem nepřekračujícím limity mezi hostem a obsluhou a vystřelí otázku: „Co to bude dále, pane?“ A je rozhodnuto. „Daněk,“ velím. Když o pár minut později číšník krmi předkládá, zahraje další malou sympatickou etudu. Pokrm je uložen pod skleněným glošem, ovšem pára usazená na jeho stěnách znemožňuje poznat, co se uvnitř skrývá. Právě v tu chvíli přichází číšníkova příležitost. Rozmáchlým pohybem snímá zvon a zpod něj se vyhrne oblak výrazně vonící rozmarýnové páry, aby ještě více rozběsnil zdivočelé senzory.
Nad každým soustem potom obdivuji báječnou formu daňčího masa, konzistencí se blížící pâté. Tak samozřejmě se rozplývá na jazyku. Laskám se s každým kouskem, ku pomoci mi stojí báječná kořenová zelenina a ještě báječnější šťáva z ní. Divočina umocněná podporou ryzí zeleninové chuti obstarala výsostný závěr večera.

Mimo rádius

Ale to ještě není všechno, ještě ne. Naprosto už podlehnuv zdejší kuchyni, dožaduji se tvrdohlavě dezertu. Ricotta s ovocem kaki a akátovým medem sice hrozí, že se mi stane osudnou, neobvyklou chuť zřídka vídaného ovoce si však nemohu odpustit. Trpké, přesto sladké tóny kaki plné ovocné šťavnatosti, ale i se štychem zeleniny, vytvořily základ, s nímž nenásilně splynula sametově hladká ricotta s mléčnou příchutí. Vonný med už jen všemu vetkl punc nenásilné sladkosti. Dohromady tak vzniklo spojení neočekávaně svěží a svým způsobem latentně digestivní.
Těžce vstávám ze židle a znovu v duchu žehnám hybatelům téhle nadmíru milé restaurace. Tentokrát za to, že ji umístili mimo běžný rádius mých žravých choutek.

Value for money 9 z 10

Hodnocení restaurace
Jídlo 46 bodů z 50
Obsluha 18 bodů z 20
Nápoje 19 bodů z 20
Prostředí 9 bodů z 10
Celkem 92 bodů ze 100

+ oslovující uvolněná atmosféra a vstřícný personál
– posezení v nově otevřené místnosti trochu stranou, mimo hlavní dění

Restaurace & terasa Na Kopci K Závěrce 2774/20, 150 00 Praha 5, tel.: 251 553 102
e-mail: info@nakopci.com, http: www.nakopci.com Otevírací doba Po–Pá 11.30–14.30 a 17.30–23.00, So–Ne 11.30–23.00

Kuchyně průřez evropskými a podíl české
Země původu nabízených vín Česko a významné vinařské země

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku Krevetové ravioli v korýšové omáčce s růžovým pepřem 125 Kč
Bažantí vývar se sherry a játrovým knedlíčkem 80 Kč
Mesclun salát s gratinovaným kozím sýrem 145 Kč
Pernodem flambované tygří krevety s tagliatellemi a fava fazolkami 250 Kč
Pomalu pečený vepřový bok se smetanovým špenátem, majoránkovou šťávou a krupicovým nokem 200 Kč
Telecí řízek smažený na másle se šťouchanými bramborami a citronem 230 Kč
Hovězí tatarák „Na Kopci“ dle vlastního receptu s hranolkami a salátem 250 Kč
Hovězí steak „Flank“ s bylinkovým máslem a grilovanou paprikou 285 Kč
Dušené jehněčí kolínko s bramborovou kaší, fazolkami a smržovou omáčkou 320 Kč
Konfitované kachní stehno s červeným zelím a kaštanovým knedlíkem 250 Kč
Švestkový crumble s ořechovou zmrzlinou 85 Kč

Výběr z vinného lístku Piper Heidsieck Vintage 2000 1950 Kč
Veltlínské zelené 2007 – pozdní sběr Moravíno Valtice 400 Kč
Rulandské bílé „Austerlitz“ 2007 – výběr z hroznů Vinařství Spielberg 600 Kč
Chardonnay 2007 Errazuriz Estate – Chile 400 Kč
Sauvignon blanc „Bishop’s leap“ 2008 Marlborough – Alana McGettagin – Nový Zéland 470 Kč
Pinot Grigio 2008 Casa Vinicola Bennati – Itálie 395 Kč
Viognier „Domaine des Granges de Mirabel“ 2007 Coteaux de l’Ardeche – M. Chapoutier 525 Kč
Pouilly Fumé „Tronsec“ 2008 Joseph Mellot – Francie 775 Kč
Chateau Minuty Rosé 2007 Cotes de Provence – Francie 550 Kč
André 2007 – pozdní sběr Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice 525 Kč
Malbec Reserve 2007 Mendoza Valey – Argentina 475 Kč
Shiraz 2005 Barossa Valey – Grant Burge – Austrálie 475 Kč
Chianti classico DOCG 2005 Tenuta di Bibbiano – Itálie 550 Kč
Tour des Gendres „Gloire de Mon Pere“ 2005 Bergerac 600 Kč
Rioja Reserva 2005 Marques de Ristal – Španělsko 850 Kč
Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2003 Cantina DEI – Itálie 1200 Kč
Pontac Lynch 2003 Bordeaux – Margaux cru bourgeois 1200 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče