Menu Zavřít

Celní sklad

10. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Otazníky a odpovědiJsme firma, která dováží ze zahraničí hutní materiál. Zvažujeme možnost zřídit si celní sklad. Sklad, který bychom chtěli přeměnit na celní, se nachází v areálu, kde skladuje v různých halách mnoho na sobě nezávislých firem. Areál má jedno číslo popisné, tj. stejnou adresu.

Otazníky a odpovědi

BRAND24

Jsme firma, která dováží ze zahraničí hutní materiál. Zvažujeme možnost zřídit si celní sklad. Sklad, který bychom chtěli přeměnit na celní, se nachází v areálu, kde skladuje v různých halách mnoho na sobě nezávislých firem. Areál má jedno číslo popisné, tj. stejnou adresu. Jednotlivé haly jsou však katastrálně rozděleny na jednotlivá čísla parcel v listech vlastnictví. Podle celního zákona na jedné adrese může být povolen sklad pouze jedné firmě. V areálu již existuje firma, která má povolen celní sklad. Co máme udělat pro to, abychom mohli na příslušném celním úřadě též požádat o celní sklad?

Problematika celního skladu (včetně zřizování celního skladu) je upravena zejména v § 145 až § 162 l zákona č. 13/1993 Sb., celní zákon, v platném znění, a ve vyhlášce č. 252/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení celního zákona, a to tak, že celním skladem se rozumí jakékoliv zajištěné prostranství, objekt nebo prostor, v němž se zboží uskladňuje za podmínek stanovených celním úřadem. Ve smyslu § 148a odst. 2 celního zákona nelze na jednom místě současně povolit více než jeden typ celního skladu. Z vašeho dotazu zejména vyplývá, že v areálu, který má jedno číslo popisné, se nachází více samostatných hal. Jednotlivé haly jsou katastrálně rozděleny na jednotlivá čísla parcel. Vzhledem k tomu, že jednotlivé haly jsou rozděleny a jedná se tedy o samostatná prostranství, objekty, popř. prostory, lze v každé z těchto hal, za předpokladu, že jsou splněny ostatní zákonem stanovené podmínky, provozovat celní sklad. Na dotazy podnikatelů odpovídá Generální ředitelství cel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).