Menu Zavřít

Celní deklaranti v EU

14. 7. 2003
Autor: Euro.cz

vaše dotazy, naše odpovědiPracuji v soukromé firmě, která zajišťuje celní služby pro firmu, jež dováží zboží hlavně z Evropské unie a vyváží zboží rovněž především do států Evropské unie. Jsem zaměstnán jako celní deklarant a zajímalo by mě, jakou perspektivu má tato pracovní činnost po vstupu ČR do Evropské unie.

vaše dotazy, naše odpovědi

BRAND24

Pracuji v soukromé firmě, která zajišťuje celní služby pro firmu, jež dováží zboží hlavně z Evropské unie a vyváží zboží rovněž především do států Evropské unie. Jsem zaměstnán jako celní deklarant a zajímalo by mě, jakou perspektivu má tato pracovní činnost po vstupu ČR do Evropské unie. Vím, že Evropská unie je bezcelní zónou a uplatňuje celní procedury pouze vůči zemím mimo Evropskou unii. Chtěl bych vědět, zda profese celního deklaranta v EU vůbec existuje a čím se zabývá (zřejmě pouze proclíváním zboží ze zemí mimo Evropskou unii). V novinách jsem četl odhady, o kolik ubude celníků ve státní správě po vstupu Česka do EU, ale informace týkající se perspektivy celních deklarantů (pracujících v současné době v soukromých firmách) po vstupu do EU jsem nikde neobjevil. Proč se k 1. 7. 2003 zavádí systém NCTS u společného tranzitu - údajně povinně pro schválené příjemce a odesílatele? Bude mít tento administrativně zřejmě velmi náročný systém opodstatnění pro deklaranty i po našem vstupu do EU, když většina celních deklarantů přijde o práci?

Celní správa ČR, stejně jako ostatní státní instituce a firmy, se musí přeměnit do té podoby, aby po vstupu ČR do EU mohla i nadále pokračovat tak, jak se od ní očekává. Jestliže se zabýváte poskytováním služeb, přesně víte, že v tomto odvětví v zemích EU pracuje celá řada pracovníků. V současné EU lze nyní obchod rozdělit do dvou skupin. Obchod intrakomunitární a obchod s třetími zeměmi. Nesmíme ale zapomenout, že EU je sice celní unií, ale není tu daňová jednota. Podle vlastní zkušenosti víme, že ve vašem oboru pracují evropští kolegové, kteří stejně jako vy asistují při vyplňování různých celních i necelních dokladů a poskytují další služby. Systém NCTS je systém, který se po etapách uvádí do provozu. Na základě mezinárodní dohody byly dohodnuty termíny, do kterých musí být systém NCTS zprovozněn v jednotlivých zemích. Ucelené informace o NCTS můžete získat na: www.cs.mfcr.cz, odkaz: Informace CS - Společný tranzitní režim. Zde najdete tři prezentace k NCTS.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).