Menu Zavřít

Celé jmění v jediné minci. Analytik z Harvardu věří, že bitcoin posílí na 100 tisíc dolarů

16. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Analytik z Harvardu Dennis Porto vypočítal, že hodnota jednoho bitcoinu během 5 let vzroste až na 100 tisíc dolarů (2,5 milionu korun). Vycházel přitom z takzvaného Mooreova zákona, jehož platnost už po desetiletí potvrzuje vývoj počítačových čipů.

Kurz kryptoměny bitcoin by v příštích pěti letech mohl vzrůst na 100 tisíc dolarů za jeden bitcoin. Vyplývá to z analýzy vědce z Harvardu a finančního investora Dennise Porta, který vycházel z Mooreova zákona. Serveru Business Insider řekl, že zmíněné empirické pravidlo je sice vztažené na počet tranzistorů v čipu, nicméně je lze uplatnit na kteroukoli digitální technologii.

Chemik a spoluzakladatel společnosti Intel Gordon Moore zmíněné pravidlo vyslovil v roce 1965 a předpověděl jím exponenciální růst digitálních technologií.

Ve svém původním znění určoval, že „počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný obvod, se při zachování stejné ceny zhruba každých 18 měsíců zdvojnásobí.“ Takovýto růst se nazývá exponenciální. Porto toto pravidlo poprvé uplatnil na vývoj ceny.

Jak zdůrazňuje, bitcoin po celou dobu své existence každých 8 měsíců zdvojnásobil svou hodnotu. „Investorům se tak naskýtá jedinečná možnost. Zatímco investovat do čipů nebo zvyšování kapacity datových sítí je obtížné, na koupi bitcoinu nic není,“ míní Porto, který do kryptoměny sám investuje.

Porto očekává, že zmíněná měna bude zdvojnásobovat svou hodnotu tak dlouho, dokud nebude u spotřebitelů plně etablována. Zároveň ale připouští i možnost, že bitcoin bude zatlačen do ústraní jinou kryptoměnou. Nepochybuje však o tom, že do února 2021 cena jednoho bitcoinu přesáhne 100 tisíc dolarů.

BRAND24

Kurz bitcoinu k dolaru BTCUSD Chart

Bitcoin
Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky.

Přečtěte si také:

Bitcoin na novém rekordu. Poprvé vystoupil nad čtyři tisíce dolarů

Blockchain místo tisíců úředníků? Ani v Česku to nemusí být utopie

Těžba kryptoměn spotřebuje víc elektřiny než středně velké státy

Alternativní platidla: deset a jeden způsob, jak být na mizině


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).